Tehnologie

Lovitură grea pentru românii care vând și cumpără crypto: pun tunurile pe ei, totul trebuie să fie 100% transparent

Încep să se ia măsuri de reglementare a pieței crypto la nivel european. Un nou regulament, care va trebui adoptat și la noi în țară, conține unele prevederi ce vor crește nivelul de transparentizare a acestei piețe.

Conform celor stipulate în textul Regulamentului european 1.113/2023, „prezentul regulament se aplică transferurilor de fonduri, în orice monedă, care sunt transmise sau primite de către un prestator de servicii de plată sau de către un prestator intermediar de servicii de plată stabilit în Uniune. Prezentul regulament se aplică, de asemenea, transferurilor de criptoactive, inclusiv transferurilor de criptoactive efectuate prin intermediul ATM-urilor cripto, în cazul în care furnizorul de servicii de criptoactive sau furnizorul intermediar de servicii de criptoactive, fie al inițiatorului, fie al beneficiarului, își are sediul social în Uniune”.

S-a terminat „joaca” pe piața crypto, se complică lucrurile

Practic, trebuie reținut faptul că tranzacțiile cu monede digitale nu mai pot fi anonime, în situația care în transferuri sunt implicați furnizori de servicii crypto.

O analiză recent realizată de avocatnet.ro arată că regulamentul la care facem referire mai sus „a apărut de curând în Jurnalul Oficial al UE și se va aplica direct în toate statele membre ale Uniunii, deci inclusiv în România, din 30 decembrie 2024″.

„Trasabilitatea transferurilor de fonduri și de criptoactive poate reprezenta un instrument extrem de important și de valoros în materie de prevenire, depistare și investigare a activităților de spălare a banilor sau de finanțare a terorismului, precum și la punerea în aplicare a unor măsuri restrictive (…). Prin urmare, pentru a asigura transmiterea informațiilor de-a lungul lanțului de plăți sau al lanțului de transfer de criptoactive, este oportun să se prevadă un sistem care să impună prestatorilor de servicii de plată obligația de a face ca transferurile de fonduri să fie însoțite de informații cu privire la plătitor și la beneficiarul plății, iar furnizorilor de servicii de criptoactive obligația de a face ca transferurile de criptoactive să fie însoțite de informații cu privire la inițiator și la beneficiar. (…)

Prezentul regulament nu ar trebui să se aplice transferurilor de criptoactive între persoane efectuate fără implicarea unui furnizor de servicii de criptoactive sau atunci când atât inițiatorul, cât și beneficiarul sunt furnizori de servicii de transfer de criptoactive care acționează în nume propriu”, se mai arată în regulamentul care schimbă normele pe piața criptoactivelor.