Tehnologie

iOS 18 aduce Apple Intelligence, personalizare mai profundă și un Siri mai util

Apple a făcut un pas semnificativ în dezvoltarea sistemului său de operare mobil, anunțând la WWDC 2024 o serie de actualizări majore pentru iOS 18. Acestea includ suport pentru Apple Intelligence, personalizare îmbunătățită și o versiune mult mai capabilă a asistentului vocal Siri.

Apple Intelligence și Siri îmbunătățit

Una dintre cele mai notabile noutăți din iOS 18 este Apple Intelligence, o combinație de tehnologii proprii Apple și capabilități alimentate de OpenAI, inclusiv integrarea ChatGPT. Apple Intelligence este prezent în iOS 18, iPadOS 18 și macOS Sequoia, aducând îmbunătățiri semnificative în toate sistemele de operare ale Apple.

Siri primește o revizuire majoră, devenind mult mai integrat în aplicațiile utilizatorilor și având o conștientizare contextuală sporită. Utilizatorii vor putea folosi Siri pentru diverse sarcini, cum ar fi editarea fotografiilor, rescrierea emailurilor și prioritizarea notificărilor. De asemenea, Siri va putea fi accesat prin comenzi scrise, o îmbunătățire importantă pentru accesibilitate.

Modelele lingvistice vor putea rescrie, corecta și rezuma text în aplicații precum Mail, Notes, Safari, Pages și Keynote, precum și în aplicații terțe. Generarea de imagini va fi disponibilă în stiluri de schiță, ilustrație și animație, fiind integrată în aplicații precum Notes, Freeform și Pages. De asemenea, utilizatorii vor putea căuta fotografii după persoane utilizând comenzi în limbaj natural, iar căutarea în browser va fi mai inteligentă, oferind și transcrierea apelurilor și a înregistrărilor vocale, o funcționalitate similară cu cea de pe dispozitivele Pixel.

Apple promite că toate aceste funcționalități vor fi disponibile fără a colecta datele personale ale utilizatorilor, datorită unei combinații de procesare AI pe dispozitiv și în cloud. Federighi, SVP de inginerie software la Apple, a subliniat că noul sistem Private Cloud Compute va asigura că datele rămân sigure și private.

Personalizare și control sporit

O altă noutate majoră din iOS 18 este personalizarea aprofundată. Utilizatorii vor putea schimba culorile pictogramelor aplicațiilor și acestea se vor adapta automat când este activat Dark Mode. Aplicațiile nu vor mai fi constrânse la o grilă rigidă, permițând utilizatorilor să își organizeze ecranul de pornire după preferințe.

Control Center primește și el o actualizare majoră, oferind acces rapid la redarea media și controlul dispozitivelor smart home. Dezvoltatorii vor putea profita de aceste schimbări pentru a oferi managementul Control Center pentru aplicațiile lor, iar utilizatorii vor putea fixa comenzi personalizate pe ecranul de pornire pentru funcțiile cele mai folosite.

În aplicația Messages, utilizatorii vor putea programa trimiterea mesajelor, alege orice emoji pentru reacții și beneficia de suport pentru mesaje prin satelit pe dispozitivele iPhone 14 și mai noi. Apple va adăuga și suport pentru RCS (Rich Communication Services), permițând mesaje mai sigure și mai bogate în conținut între dispozitivele iPhone și Android.

Alte actualizări importante

Aplicația Photos va primi cea mai mare revizuire de până acum, cu o organizare mai eficientă a fotografiilor și funcționalități noi, cum ar fi Clean Up, similară cu Magic Eraser de la Google. Aplicația Mail va putea categoriza emailurile și organiza mesajele după expeditor, în timp ce aplicația Maps va oferi hărți topografice mai detaliate. Aplicația Wallet va permite trimiterea de bani fără schimbul de detalii personale prin simpla atingere a telefoanelor.

iOS 18 va aduce și un mod Game Mode, optimizând performanța dispozitivului pentru jocuri, și o aplicație dedicată pentru gestionarea parolelor, cu suport inclusiv pentru Windows.

Versiunea publică a iOS 18 va fi lansată în toamnă, fiind disponibilă pe toate dispozitivele compatibile cu iOS 17, inclusiv iPhone 11 și modelele ulterioare.