Tehnologie

Internetul viitorului va veni prin leduri: cât de rapid va fi, care e elementul esențial

Internetul viitorului ne va fi adus în casă și la birouri prin intermediul ledurilor. Cercetătorii au anunțat într-un studiu recent că au descoperit o proprietate uluitoare a unui mineral ce se regăsește în LED-uri și care poate transmite date cu o viteză foarte mare.

Internetul viitorului va veni prin leduri

Chiar dacă România se poate lăuda cu una dintre cele mai bune viteze de internet din lume, viitorul ne va furniza surprize și mai mari și mai plăcute.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că LEDs, diodele emițătoare de lumină bazate pe perovskit, pot fi cheia dezvoltării lățimii de bandă de internet la valori mult mai mari decât cele posibile astăzi.

În același timp, ele avea un consum redus de energie și un cost de producție scăzut, mai susțin cercetătorii. Alte potențiale utilizări s-ar putea regăsi în tehnologia laser.

Perovskitul (PSC) este un mineral ce deține proprietăți aparte precum superconductibilitatea, magnetorezistența și conductibilitatea ionică.

A fost identificat prima oară în Rusia, în Munții Ural, în 1839, și este compus în principal din calciu, titaniu și oxigen – toate fiind pe lista celor mai comune 10 elemente din scoarța Pământului, scrie IFLScience.com.

Cât de rapid va fi, care e elementul esențial

Mineralul a dat numele său unei întregi clase de materiale bazate pe aceleași elemente, dar „dopate” și cu alte mici cantități din altele. Pentru aproape două secole, perovskitul a fost de interes doar pentru chimiști, dar această situație s-a schimbat de ceva vreme.

Proprietățile speciale ale mineralului, în special cele electrice, l-au transformat acum într-un material-minune. Perovskitul reprezintă azi una dintre cele mai eficiente căi de a înmagazina energia solară, iar această capacitate crește cu o rată fără precedent.

Mai mult, el are potențialul de a fi produs mult mai ieftin decât tradiționalele celule solare bazate pe siliciu, motiv pentru care este deja experimentat la producerea panourilor solare spațiale ce, mai mult de atât, capătă proprietatea de a se repara singure.

Acum un deceniu, când potențialul de a înmagazina lumina solară a perovskitului a fost dezvăluit lumii, cercetătorii au notat și faptul că ar putea oferi căi mai bune de o elibera, transformând mineralul în cel mai eficient și flexibil LEDs.

În orice caz, cercetătorii de la Universitățile Cambridge și Surrey au demonstrat că aceste capacități LEDs ale perovskitului sunt mai mult decât un gând ulterior.

Ei au anunțat controlul asupra capacităților perovskitului cu  halogenuri metalice din LEDs de a produce modulații ale lățimii de bandă de 42.6 MHz și o rată de transmitere a datelor de peste 50 Mbps.

Timp de decenii, fizicienii cu crezut că protonii vor fi viitorul procesării de date și al înlocuirii electronilor cu aceste particule ce se deplasează, la propriu, cu viteza luminii. Dar punerea în practică a acestor idei s-a dovedit mult mai dificilă decât s-a anticipat.

Viteza este limitată de capacitatea de transmisie a dispozitivelor într-o mult mai mare măsură decât mișcarea informației purtată de protoni. Oricum, echipa de cercetători crede că această capacitate a perovskitului de a comuta între „on” și „off” cu viteza luminii poate fi avansul tehnologic așteptat.