Tehnologie

Internetul din România, un adevărat lux la preț de nimic: n-au mulți europeni bogați ce avem noi

Dacă ai stat câteva săptămâni în multe alte state europene, fie în interes de serviciu, fie pentru relaxare, în vacanță, sigur ai observat că toate au o mare problemă, respectiv internetul.

Fie este foarte scump, fie foarte ineficient. Foarte multe state europene nu au un internet de calitatea celui din România, iar culmea este că la noi prețurile sunt și foarte accesibile. Nu o spunem noi, ci o arată datele oficiale, cât se poate de clar!

Ei bine, în linii mari cu toții știm că internetul nostru este foarte bun și ieftin, dar dacă ți s-ar spune că este chiar cel mai ieftin din toată Uniunea Europeană, ce părere ai avea? Dar dacă ai afla că este printre cele mai ieftine din lume? Ei bine, da, chiar așa este. Un clasament global analizat de jurnaliștii Profit.ro scoate la iveală cât de norocoși sunt românii, de fapt, dar totodată pune în lumină și un element de care țara noastră ar putea profita, în sensul în care am putea deveni un pol de atracție pentru nomazii digitali din întreaga lume.

Suntem cei mai norocoși din Europa, la acest capitol. Le dăm clasă tuturor!

Conform clasamentului mai sus amintit, „România a urcat trei poziții în clasamentul țărilor cu cel mai ieftin internet, de pe locul opt anul trecut, și a revenit în Top 5, cu un preț mediu de 35 lei (7,57 dolari) pe lună pentru un pachet de servicii de internet în bandă largă, în scădere de la 40 lei pe lună în 2022. Cel mai ieftin abonament analizat în România costă 6 lei (1,30 dolari), iar cel mai scump – 45 lei (9,73 dolari), potrivit unui studiu realizat de Cable.co.uk în perioada 2 ianuarie – 1 martie, pe baza a peste 3.700 de abonamente disponibile în 219 de țări”.

Referitor la viteza internetului de care se bucură românii, veștile sunt cel puțin la fel de bune ca în cazul costurilor. „În 2022, utilizatorii din România au experimentat o viteză medie de download de 533 Mbps pentru internetul fix prin cablu, în creștere cu aproximativ 17% comparativ cu anul anterior, și o viteză medie de upload de 455 Mbps, în creștere cu 52% față de anul 2021, la nivelul primilor 5 furnizori de internet fix în funcție de numărul de conexiuni. Creșteri similare au fost înregistrate și în ceea ce privește internetul mobil la nivel național, utilizatorii experimentând o viteză medie de download de 38 Mbps, cu 26% mai mare decât în anul anterior și o viteză medie de upload de 15 Mbps, cu 46% mai mare față de anul 2021”, informează ANCOM.