Tehnologie

Inteligența artificială o va depăși pe cea umană. Când se va întâmpla, predicția unui miliardar japonez din domeniul IT

Inteligența artificială (AI) a făcut progrese imense într-un interval scurt de timp. De aceea, la ora actuală, nu se mai pune problema dacă, ci când aceasta o va depăși pe cea umană. Miliardarul Masayoshi Son, considerat cel mai important om de afaceri din Japonia, a oferit o predicție ce te va pune pe gânduri.

Cât de puternică va fi inteligența artificială

Inteligența artificială o va depăși pe cea umană în cursul unui deceniu. Aceasta este previziunea făcută de directorul general al SoftBank, Masayoshi Son, considerat cel mai important om de afaceri din Japonia.

Vorbind la o conferință corporatistă SoftBank World de la Tokyo, Son a declarat că „inteligența generală artificială (AGI) va depăși de 10 ori inteligența totală a omenirii în 10 ani”, conform euronews.com.

El a remarcat progresul rapid al AI generativă, despre care a spus că a depășit deja inteligența umană în anumite domenii.

Citește și: Inteligența artificială „ne-a bătut” deja la creativitate. Ce spun oamenii de știință despre capacitățile artistice ale AI

„Este greșit să spunem că AI nu poate fi mai inteligentă decât oamenii, deoarece este creată de oameni. AI este acum autoînvățare, autoinstruire și autoinferență, la fel ca ființele umane”, a spus Son.

Când vom fi depășiți de inteligența artificială

Această evoluție va afecta toate industriile, de la transporturi și produse farmaceutice la finanțe, producție, logistică și altele, iar companiile și oamenii care lucrează cu AI vor fi lideri în următorii 10-20 de ani, a adăugat Son.

De asemenea, în cadrul conferinței, Son a introdus și ideea de „superinteligență artificială”, despre care a afirmat că va fi realizată în 20 de ani și va depăși inteligența umană de 10.000 de ori.

Citește și: Inteligența artificială fură munca oamenilor: ce spune creatorul Wednesday – „Este ca un robot care îți ia umanitatea, sufletul”

Son, care a fondat SoftBank  – un gigant al investițiilor în tehnologie – și este o figură importantă în lumea afacerilor din Japonia, s-a bucurat atât de reușite, cât și de eșecuri în portofoliul său de investiții în tehnologie.

El a profitat de potențialul internetului cu zeci de ani în urmă, iar acum caută să investească în companii legate de inteligența artificială. Masayoshi Son se află pe locul 69 în clasamentul miliardarilor lumii, în 2023, potrivit Forbes.

Cine este Masayoshi Son

Son a mai afirmat că Japonia nu ar trebui să repete greșeala din trecut de a rămâne în urmă în era internetului și a făcut apel la companiile japoneze să se „trezească” în raport cu inteligența artificială și capacitățile ei, susținând că acestea au rămas tot mai mult în urmă în era internetului

„Vreau să fiu de partea progresului. Ar fi trist să fiu de partea care rămâne în urmă, ca o stradă veche, închisă cu obloane”, a mai spus miliardarul japonez.

El și-a reiterat încrederea în producătorul de cipuri Arm  filialei sale de cipuri Arm Holding Plc, pe care Son a achiziționat-o în 2016. Son a declarat că unitatea britanică va fi esențială pentru dezvoltarea inteligenței artificiale.

Citește și: ChatGPT a învățat să vorbească și pare mai plauzibil decât Siri sau Google Assistant

Miliardarul japonez este predispus, totuși, să facă afirmații stridente despre impactul transformator al noilor tehnologii. Previziunile sale privind internetul mobil s-au confirmat în mare parte, în timp ce cele privind „Internet of Things” nu s-au adeverit.