Tehnologie

Inteligența artificială, noul boom dot-com: interesul din jurul AI a crescut brusc

Încă de la apariție, inteligența artificială a uimit, a speriat și, mai recent, se pare că este capabilă să genereze inclusiv bani.

Interesul din jurul inteligenței artificiale a atras o mulțime de investitori către acest domeniu într-un timp foarte scurt, generând asemănări cu bulele dot-com din anii ’90.

Boom-ul AI are implicații semnificative pentru fondurile ESG, care joacă un rol important în sectorul tehnologic.

James Penny, director de investiții la TAM Asset Management și un investitor ESG cu experiență, afirmă că situația actuală aduce aminte de primele zile ale bulei tehnologice care a explodat în 2000, reducând valoarea Nasdaq cu mai bine de 70%.

Valoarea de piață a Nvidia a crescut cu aproape 30% de la anunțul făcut la sfârșitul lunii mai, generând câștiguri de peste 160% în acest an și contribuind la creșterea cu aproximativ o treime a Nasdaq.

Această evoluție a stimulat și mai mult fondurile ESG, deoarece acestea utilizează tot mai mult tehnologia AI în portofolii pentru a reduce amprenta de carbon și pentru a obține creșteri semnificative.

Tehnologia reprezintă aproximativ o treime din acțiunile preferate în cadrul fondurilor ESG

Potrivit unei analize realizate de Bloomberg Intelligence, tehnologia reprezintă aproximativ o treime din acțiunile preferate în cadrul fondurilor ESG de clasificare al Articolului 9, cea mai înaltă clasificare ESG din Uniunea Europeană.

Datele compilate de Bloomberg arată că aproximativ 1.300 de fonduri ESG înregistrate dețin peste 20 de miliarde de dolari în acțiuni Nvidia.

În plus, există, de asemenea, un subgrup de administratori de fonduri ESG care se concentrează pe AI, Bloomberg identificând 20 de astfel de fonduri la începutul lunii iunie. Împreună, acestea gestionează active în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari.

În timp ce Uniunea Europeană crește în ansamblu cu 1%, România a avut cel de-al patrulea cel mai mare avans în primul trimestru al acestui an.

Martin Todd, manager de fonduri la Federated Hermes, afirmă că AI evoluează atât de rapid încât nimeni nu știe cu adevărat încotro se îndreaptă tendința.