Tehnologie

Inteligența artificială ne apără de asteroizi: cum identifică obiectele spațiale, înainte de a lovit Pământul

Inteligența artificială (AI) identifică acum asteroizii înainte de a se apropia de Pământ.

Un nou algoritm de inteligență artificială a detectat, pentru prima dată, un asteroid ucigaș înainte să se apropie pe Pământ – și nu va fi ultimul.

Cunoscut sub numele de HelioLinc3D, algoritmul – creat special pentru Observatorul Vera Rubin, aflat încă în construcție, din nordul Chile – a identificat deja un „asteroid potențial periculos” sau PHA, pe care ochii umani l-au ratat, după cum raportează New York Times.

AI ne apără de asteroizi potențial periculoși

Numit 2022 SF289, asteroidul de aproximativ 182 de metri lungime se va apropia de Pământ pe o rază de 140.000 de mile, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din distanța până la Lună (adică puțin prea aproape). Statura relativ mică a acestui asteroid face descoperirea sa algoritmică și mai fără precedent, deoarece, după cum notează raportul cercetătorilor, asteroizii sub 152 de metri sunt atât mai greu de detectat, cât și capabili să distrugă orașe sau țări întregi dacă lovesc Pământul.

Vestea bună este că acest asteroid nu va lovi planeta noastră în curând.

După cum notează Times, oglinda gigantică și camera foto a observatorului vor putea în curând să capteze imagini ale întregului cer nocturn și o va face la fiecare trei nopți. Aceasta este o cantitate enormă de date de verificat și fără ajutorul algoritmic al unor programe precum HelioLinc3D, ar fi, ei bine, imposibil chiar și pentru o echipă masivă de oameni să prindă totul.

Ari Heinze, un cercetător de la Universitatea din Washington, care a fost principalul dezvoltator al algoritmului, a declarat pentru Times: „Demonstrând eficiența în lumea reală a software-ului pe care Rubin îl va folosi pentru a căuta mii de asteroizi potențial periculoși încă necunoscuți, descoperirea lui 2022 SF289 ne face pe toți mai liniștiți”.

În timp ce telescoapele convenționale necesită patru imagini pe noapte pentru a detecta definitiv asteroizii, Rubin și HelioLinc3D au nevoie doar de două.