Tehnologie

Inteligența artificială ar putea înlocui de tot oamenii. Ideea controversată a unui cercetător în domeniul AI care te lasă fără loc de muncă

Tamay Besiroglu, un renumit cercetător în domeniul inteligenței artificiale și fondatorul organizației de cercetare Epoch, a lansat un startup numit Mechanize, cu un obiectiv radical: automatizarea completă a muncii.

Lansarea acestui proiect, care vizează înlocuirea tuturor muncitorilor umani cu agenți AI, a fost întâmpinată cu scepticism, atât din partea publicului, cât și a unor membri ai organizației Epoch, care și-au exprimat nemulțumirile legate de impactul pe care îl poate avea acest demers asupra reputației institutului, scrie TechCrunch.

Automatizarea completă a muncii, visul și pericolele unui startup controversat în inteligența artificială

Potrivit lui Besiroglu, Mechanize își propune să ofere date, evaluări și medii digitale care vor permite automatizarea oricărei munci.

Fondatorul startupului a calculat piața potențială, adunând salariile globale plătite oamenilor în prezent, estimând că valoarea pieței ajunge la aproximativ 60 de trilioane de dolari anual.

Deși scopul final al companiei este automatizarea completă a muncii, Besiroglu a clarificat că, inițial, focusul este pe înlocuirea muncii de birou (white-collar work), nu pe joburile ce presupun muncă fizică, care ar necesita roboți.

Abordarea a fost întâmpinată cu reacții virulente pe platformele de socializare, cum ar fi X.

Criticile se concentrează pe faptul că, în timp ce marile corporații ar câștiga enorm de pe urma automatizării muncii, o mare parte din populație ar avea de suferit, pierzându-și locurile de muncă și sursele de venit.

Impactul economic: viitorul automatizării totale, un eșec

În ciuda opoziției, Besiroglu susține că automatizarea totală a muncii ar putea aduce beneficii semnificative, cum ar fi o creștere economică explozivă, o calitate a vieții mai ridicată și apariția unor bunuri și servicii inovative, imposibil de imaginat în prezent.

De asemenea, el crede că, în această lume automată, salariile ar putea chiar să crească pentru muncitorii umani, care ar deveni mai valoroși în roluri complementare pe care AI nu le poate îndeplini.

Totuși, această viziune optimistă este pusă sub semnul întrebării, având în vedere că un număr mare de oameni nu ar mai avea locuri de muncă și, implicit, surse de venit pentru a cumpăra produsele și serviciile produse de agenții AI.

Besiroglu a adus în discuție posibilitatea ca oamenii să își câștige veniturile din alte surse, precum dividende din acțiuni, chirii sau ajutoare guvernamentale.

Totuși, această propunere ridică întrebarea dacă societatea ar putea să funcționeze eficient în lipsa unei baze largi de muncitori activi și producători de valoare economică.

Deși viziunea lui Besiroglu este considerată extremă de unii, problema tehnică pe care o abordează nu este de neglijat.

Dacă fiecare lucrător ar avea o echipă de agenți AI care să-l ajute să producă mai mult, ar putea apărea o abundență economică.

Cu toate acestea, Besiroglu recunoaște că agenții AI de astăzi sunt departe de a fi perfecți, având probleme de fiabilitate și de execuție a sarcinilor pe termen lung.