Tehnologie

Inovația românească de la Reghin care a uimit întreaga lume: Ce este și cum funcționează plugul cu vibrații

Inovația în agricultură nu cunoaște limite, iar compania IRUM din Reghin, județul Mureș, demonstrează acest lucru prin lansarea unei tehnologii revoluționare: plugul cu vibrații. Acest sistem, dezvoltat și omologat recent, promite să transforme modul în care agricultura se confruntă cu provocările eficienței și sustenabilității.

Descoperă plugul cu vibrații

Plugul cu vibrații este echipat cu un kit vibrator care se montează direct pe trupițele plugului. Acest sistem inovativ, dezvoltat de IRUM, aduce multiple beneficii, printre care reducerea consumului de carburant și combaterea problemei hardpanului, o compactare a solului care împiedică circulația apei și a nutrienților esențiali.

George Chiriță, Director Comercial la IRUM, ne explică mai multe despre această inovație: „Este un sistem ce se poate adapta pe orice tip de plug, indiferent de numărul de trupițe. Kitul de vibrații se montează ușor și are beneficii atât economice, cât și ecologice. Prin utilizarea acestui sistem, fermierii pot economisi între 10 și 14% din carburant, ceea ce se traduce în economii semnificative de costuri.”

George Chiriță alături de Plugul cu vibrații

Beneficii multiple: De la economie la protecția mediului

Kitul de vibrații nu doar că asigură o economie de carburant, dar și protejează mediul înconjurător. O problemă frecventă în agricultură este hardpanul, o compactare a solului care devine impermeabilă la apă și nutrienți. Sistemul de vibrații al plugului ajută la descompunerea acestui strat compact, facilitând astfel o mai bună aerare și hidratare a solului.

„Sistemul nostru de vibrații elimină hardpanul și îmbunătățește structura solului, permițând o mai bună circulație a apei și a substanțelor nutritive. Este o tehnologie complet nouă, dezvoltată integral în România și acum recunoscută la nivel mondial,” adaugă Chiriță pentru publicația de specialitate Agrointeligența.

Instalare și utilizare

Un alt avantaj major al kitului pentru vibrații este ușurința de instalare. Conform reprezentantului IRUM, acest kit poate fi montat chiar de către fermieri, deși se recomandă ca instalarea să fie făcută de personal autorizat sub îndrumarea specialiștilor de la IRUM pentru a asigura eficiența maximă a sistemului.

Impactul global și recunoașterea inovației

Această inovație nu numai că plasează IRUM și România pe harta globală a inovațiilor în tehnologia agricolă, dar stabilește și un precedent important pentru viitorul sustenabilității în agricultură. Cu omologări atât la nivel național, cât și internațional, plugul cu vibrații demonstrează că soluțiile inteligente și eficiente din punct de vedere energetic pot veni și din sectoare tradițional percepute ca fiind mai puțin inovatoare.

Astfel, plugul cu vibrații de la IRUM Reghin nu este doar o inovație tehnică, ci și un simbol al potențialului românesc de a contribui la progresul global în tehnologie și sustenabilitate.