Tehnologie

Inovația AI, de la Google, care îți prezice inundațiile cu șapte zile înainte: cum ne ajută Flood Hub

Google a dezvoltat o nouă aplicație, numită Flood Hub, capabilă să prezică inundațiile cu șapte zile înainte ca acestea să se întâmple.

Gigantul a anunțat extinderea capacităților de prognozare a inundațiilor în 80 de țări, adăugând 60 de țări noi din Europa, inclusiv România, Africa, regiunea Asia-Pacific și America de Sud și Centrală.

Guvernele, organizațiile și populația din aceste regiuni vor avea acces la informații critice cu până la șapte zile în avans pentru a se pregăti.

În 2018, Google a lansat prognozele de inundații pentru a ajuta la combaterea daunelor catastrofale cauzate de inundațiile anuale.

Datorită progreselor în inteligența artificială, în 2022 Google a extins prognozele de inundații în alte 18 țări, un pas important către ceea ce a fost anunțat recent.

Prognozarea inundațiilor se bazează pe tehnologia AI, care procesează diverse surse de date disponibile public, precum prognozele meteo și imaginile de satelit.

Noul model AI combină apoi două modele: modelul hidrologic, care prognozează cantitatea de apă care curge în râu, și modelul de Inundație, care prezice ce zone vor fi afectate și cât de adâncă va fi apa.

Google îți va trimite notificări în Search, Maps, dar și pe Android

Începând de anul acesta, Google va trimite alerte de inundații în Search și Maps, dar și notificări pe Android.

„Flood Hub face parte din activitatea Google de „Răspuns la Criză” pentru a oferi oamenilor acces la informații și resurse de încredere în momente critice – care includ, alături de inundații, incendiile de pădure și cutremurele de pământ. De peste un deceniu, Google colaborează cu lucrătorii din prima linie și serviciile de urgență pentru a dezvolta tehnologii și programe care ajută oamenii să trăiască în siguranță, informați și să evite pericolele.

În plus, pentru a sprijini comunitățile vulnerabile la inundații care nu au acces direct la avertizări, Google.org colaborează cu organizații precum Crucea Roșie Indiană pentru a înființa rețele de avertizare offline, alcătuite din voluntari comunitari instruiți, motivați și de încredere, pentru a extinde raza avertizărilor de pe Flood Hub.

Potrivit unui studiu recent realizat de o echipă de Economie Incluzivă de la Universitatea Yale, un alt beneficiar al Google.org, comunitățile cu voluntari locali, aveau cu 50% mai multe șanse să primească avertizări înainte ca apa să ajungă în zona lor – un factor care poate face diferența dintre viață și moarte”, se arată în comunicatul trimis de Google.