Tehnologie

Case de schimb pentru criptomonede. Ce spune legea, ce trebuie să știe românii ahtiați după Bitcoin sau alte monede virtuale

În pofida faptului că traversează o perioadă deloc simplă, piața criptomonedelor dă dovadă de reziliență, iar adepții săi rămân în continuare foarte mulți, ceea ce înseamnă că ne îndreptăm în mod inevitabil către o evoluție a acesteia.

Ei bine, vom avea case de schimb pentru criptomonede, însă autoritățile trebuie să se implice destul de serios de data aceasta, în sensul că acestea vor avea nevoie să primească undă verde de la Ministerul Finanțelor.

Acest detaliu e prevăzut de textul unui proiect de hotărâre de guvern. Acesta se numește „Hotărâre pentru aprobarea procedurii de autorizare și/sau de înregistrare a furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și a furnizorilor de portofele digitale, precum și a procedurii de acordare și retragere a avizului tehnic”.

Documentul mai conține o serie de alte informații utile despre strategia de aprobare ce va trebui respectată de jucătorii de pe piața de profil, ca să fie în legalitate în România.

Casele de schimb pentru criptomonede trebuie să treacă întâi prin mâna autorităților

„În esență, se prevede că de aprobarea activității în România se va ocupa Comisia de autorizare a activității de schimb valutar din cadrul MF. În cazul companiilor înființate în România ca furnizori de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale, comisia din MF acordă o autorizație (valabilă doi ani), în timp ce furnizorii deja activi în alte state din UE se adresează comisiei doar pentru a obține înregistrarea (valabilitatea depinde de valabilitatea autorizării în străinătate)”, se arată într-o analiză avocatnet.ro.

„Având în vedere dispozițiile directivelor Uniunii Europene menționate anterior, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2020 privind modificarea și completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, pentru completarea art. 218 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, pentru modificarea și completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum și pentru completarea art. 12 alin. (5) din Legea nr. 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare, a fost completată legislația în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, după cum urmează:

– furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale au fost incluși în categoria entităților raportoare; – a fost interzisă desfășurarea activităților de furnizare de servicii de schimb între monede virtuale și de portofele digitale fără autorizare;

– s-a reglementat faptul că autorizarea și/sau înregistrarea furnizorilor de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorilor de portofele digitale se realizează de către Comisia de autorizare a activității de schimb valutar care funcționează în cadrul Ministerului Finanțelor;

– s-a stabilit că procedura de autorizare și/sau de înregistrare, procedura de acordare și retragere a avizului tehnic, procedura de notificare și documentele necesare sunt stabilite prin hotărâre a Guvernului elaborată de Ministerul Finanțelor, Autoritatea pentru Digitalizarea României și Oficiul Național de prevenire și Combatere a Spălării Banilor„, se arată în nota de fundamentare.

Cel mai probabil, acest proiect urmează să fie adoptat de Guvern, după care va intra în vigoare de-abia după ce va fi publicat în Monitorul Oficial al României.