Tehnologie

Impactul AI asupra locurilor de muncă: Avertismentul îngrijorător al Fondului Monetar Internațional

Potrivit unei analize realizate de Fondul Monetar Internațional, inteligența artificială (IA) se așteaptă să influențeze aproape 40% din totalul locurilor de muncă la nivel global, cu economiile avansate fiind mai susceptibile la această schimbare decât piețele emergente și țările cu venituri mici.

AI-ul va afecta aproape 40% din locurile de muncă

Așadar, conform informațiilor furnizate de Bloomberg, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a subliniat că, în majoritatea scenariilor posibile, IA are potențialul de a accentua inegalitățile sociale și economice existente. Aceasta reprezintă o tendință îngrijorătoare pe care liderii politici trebuie să o abordeze proactiv pentru a preveni amplificarea tensiunilor sociale prin intermediul tehnologiei, conform unei postări pe blogul său.

Impactul IA asupra disparității veniturilor va depinde în mare măsură de modul în care tehnologia completează veniturile ridicate. Kristalina Georgieva a explicat că o creștere a productivității în rândul lucrătorilor și companiilor cu venituri mari ar putea accentua decalajul de bogăție. În fața acestui context, recomandă crearea de „plase de siguranță socială cuprinzătoare” și programe de reconversie profesională pentru lucrătorii vulnerabili.

Vezi și: Încă o meserie rămâne fără un loc de muncă: Cum „fură” AI acest job din televiziune

Ce ne avertizează experții

Chiar dacă există posibilitatea ca IA să înlocuiască complet anumite locuri de muncă, analiza sugerează că cel mai probabil aceasta va completa activitatea umană. Se anticipează că economiile avansate vor avea aproximativ 60% dintre locurile de muncă afectate, în comparație cu țările emergente și cele cu venituri mici.

Punctul de vedere exprimat de Kristalina Georgieva cu privire la impactul IA coincide cu discuțiile purtate la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, unde liderii politici și de afaceri din întreaga lume dezbat această problemă. În contextul investițiilor semnificative ale companiilor în tehnologia emergentă, se ridică îngrijorări cu privire la impactul asupra viitorului angajaților, exemplificat de decizia Buzzfeed Inc. de a utiliza IA pentru crearea de conținut, conducând la închiderea departamentului de știri și la concedierea a peste 100 de angajați.

Ca referință, în decembrie, Uniunea Europeană a ajuns la un acord provizoriu privind legislația pentru protecția împotriva impactului IA, în timp ce Statele Unite își evaluau încă poziția federală privind reglementarea acestei tehnologii.

Vezi și: Revoluția inteligenței artificiale asupra locurilor de muncă: Care sunt joburile amenințate de AI