Tehnologie

Google te cheamă „la apel”: cum poți ajuta coralii, instruind inteligența artificială

Google face apel la voluntariat pentru a ajuta la repopularea recifurilor de corali.

În cadrul noului proiect, care este realizat în colaborare cu biologul marin Steve Simpson și ecologistul marin Mary Shodipo, ți se cere ajutorul pentru a instrui AI, în scopul recunoașterii sunetelor faunei sălbatice acvatice, în speranța de a le reface și de a crește gradul de conștientizare cu privire la habitatele din oceane.

Recifurile de corali ale Pământului au scăzut într-un ritm îngrijorător datorită schimbărilor climatice, pescuitului excesiv și poluării, în ultima perioadă.

Temperaturile mai ridicate ale apei pot determina coralii să elibereze alge simbiotice care îi fac mai predispuși la boli și la moarte. În plus, creșterea nivelului de CO2 în atmosferă poate acidifica oceanul.

Cum poți da o mână de ajutor

În cazul în care vrei să ajuți, tot ce trebuie să faci este să deschizi o fereastră de browser, să asculți înregistrări subacvatice realizate cu un microfon subacvatic și să apeși un buton de pe ecran atunci când crezi că auzi pești.

Recifurile de corali sunt locuri surprinzător de zgomotoase, dar acolo unde sunt deteriorate, devin mai liniștite din cauza lipsei vieții marine”, a declarat Steve Simpson, membru al proiectului Google.

„Avem nevoie de ajutorul tău și al altora ca tine, pentru a forma un colectiv care ascultă. Datele tale vor fi apoi folosite pentru a instrui computerele să asculte automat sunetele făcute de pești”, a mai spus acesta.

Pe lângă îmbunătățirea capacității de a monitoriza activitatea vieții sălbatice marine, cercetătorii cred că proiectul poate ajuta la refacerea ecosistemelor.

„Noile cercetări au descoperit că, atunci când sunt redate folosind difuzoare subacvatice în habitate deteriorate, aceste sunete pot fi folosite pentru a chema noi recruți, motiv pentru care proiectul nostru și platforma online însoțitoare se numesc Call in our Corals”, a adăugat biologul marin.

Cu alte cuvinte, redarea sunetelor recifurilor sănătoase ar putea atrage noi pești și alte specii subacvatice către recifurile conservate sau către cele care trec prin perioade grele, din cauza nesănuinței umane.