Tehnologie

Google știe ce faci în modul Incognito de pe Chrome: Cum îți folosește gigantul datele, chiar și când nu trebuie

Google admite acum că ar putea colecta datele tale în modul Incognito al Chrome.

Ce a declarat Google

Când utilizatorii deschid un browser Incognito pe Chrome, vor vedea o notificare care îi avertizează că alte persoane care își folosesc dispozitivul nu le vor putea vedea activitatea, dar că descărcările, marcajele și articolele de citit vor fi în continuare salvate.

Acum, compania a actualizat acea informație pe canalul experimental Chrome Canary, la scurt timp după ce a acceptat să soluționeze un proces de 5 miliarde de dolari, gigantul fiind acuzat că urmărește utilizatorii în modul Incognito. După cum a observat prima dată MSPowerUser, compania a modificat clauza de declinare a răspunderii în Canary pentru a adăuga un limbaj care spune că modul Incognito nu va schimba felul în care site-urile web colectează datele oamenilor.

„Alții care folosesc acest dispozitiv nu vă vor vedea activitatea, așa că puteți naviga mai privat”, se arată în noua clauză de declinare a răspunderii.

„Acest lucru nu va schimba modul în care datele sunt colectate de site-urile web pe care le vizitați și serviciile pe care le folosiți, inclusiv Google. Descărcările, marcajele și elementele din lista de citire vor fi salvate”.

Vezi și: Modul Incognito la Google Chrome, subiectul unui proces: cum „te-a mințit” Google

Mai avem confidențialitate undeva?

Google a fost lovit de un proces în 2020, fiind acuzat că urmărește activitățile utilizatorilor chiar dacă aceștia sunt în modul Incognito. Reclamanții au declarat instanței că gigantul a folosit instrumente precum produsul său Analytics, aplicațiile și plugin-urile pentru browser pentru a monitoriza utilizatorii.

Ei au susținut, de asemenea, că, urmărind utilizatorii pe Incognito, Google le dădea oamenilor credința falsă că ar putea controla informațiile. Un purtător de cuvânt Google a explicat la acea vreme că modul ar putea ascunde doar activitatea unui utilizator pe dispozitivul pe care îl folosește, dar că informațiile lor ar putea fi totuși colectate. Acest lucru nu este comunicat clar în declinarea răspunderii actuale pentru versiunea publică a Chrome, dar se pare că acest lucru s-ar putea schimba în viitorul apropiat.

Vezi și: Modul Incognito din Google Chrome va deveni semnificativ mai eficient