Tehnologie

Google, noul Rege al Spam-ului: Derapajul incontrolabil al gigantului căutărilor pe internet

Conform unui raport publicat de Business Insider, în zilele noastre, rezultatele motoarelor de căutare sunt pline de conținut spam. Aceasta face mai dificilă accesarea informațiilor utile online – funcția principală a internetului.

Cercetătorii au căutat recenzii de produse care „oferă teste și recomandări de cumpărare”. Ei au analizat aproape 7.400 de astfel de interogări pe trei motoare de căutare: Google, Bing și DuckDuckGo, pe parcursul unui an.

Deși studiul a analizat rezultatele a trei motoare de căutare majore – Google, Bing și DuckDuckGo – ne vom concentra în mod special pe Google, având în vedere că este cel mai utilizat motor de căutare la nivel global, ceea ce îl face un factor semnificativ în influențarea modului în care conținutul este prezentat și accesat pe internet.

Constatările lor de bază arată că motoarele de căutare au „probleme semnificative” cu linkurile afiliate – linkuri plătite care direcționează un client către un vânzător. Deși numărul recenziilor de produse online care conțin linkuri afiliate nu este imens, cercetătorii spun că aceste recenzii sunt supra-reprezentate în rezultatele motoarelor de căutare.

Problema cu linkurile afiliate se rezumă la „încredere”, au spus cercetătorii.

„Deoarece utilizatorii adesea au încredere în motoarele lor de căutare, afiliatul moștenește această încredere ca un produs secundar al unui clasament înalt”, au scris autorii.

Dar acest lucru creează de asemenea tensiune între afiliați, furnizorii de căutare și utilizatori, deoarece afiliații sunt mai predispuși să proiecteze pagini web pentru a-și optimiza clasamentele în loc să investească în recenzii de produse de calitate superioară.

Deși paginile web care au mai multe linkuri afiliate și sunt mai optimizate sunt mai susceptibile să apară în rezultatele căutării, în medie, ele „arată semne de calitate text inferioară”, au spus cercetătorii.

Şi pe măsură ce conţinutul generat de AI continuă să inunde internetul, cercetătorii spun că rezultatele motoarelor de căutare sunt susceptibile să se înrăutăţească.

Deşi problema „merită mai multă atenţie”, cercetătorii spun că nu au o soluţie perfectă.

„Marketingul afiliat este în parte responsabil pentru cum arată acum conţinutul online”, a spus Janek Bevendorff, asistent de cercetare la Universitatea Leipzig şi coautor al studiului, pentru The Register.

„Interzicerea lui completă probabil nu este o soluţie”, deoarece multe site-uri web legitime se bazează pe marketingul afiliat şi optimizarea SEO ca sursă importantă de venit”

„Până la urmă, s-ar putea să rămână un joc de-a şoarecele şi pisica”, a mai precizat Bevendorff.

Vezi și: Ce au căutat oamenii pe internet în 2023: Căutările anului pe Google

Istoria Google

Google, fondat în 1998 de Larry Page şi Sergey Brin, a început ca un proiect de cercetare la Universitatea Stanford. Ideea lor inovatoare a fost de a clasifica paginile web bazându-se pe importanţa lor şi legăturile dintre ele, cunoscut sub numele de algoritmul PageRank. Acest lucru a revoluţionat modul în care informaţiile sunt căutate şi accesate online.

De-a lungul anilor, motorul de căutare s-a dezvoltat rapid, adăugând noi servicii şi funcţii, precum Google Maps, Gmail şi Google Drive. Devenind mult mai mult decât un simplu motor de căutare, Google a jucat un rol major în transformarea internetului într-o resursă accesibilă şi vitală pentru miliarde de oameni din întreaga lume.

Dezvoltarea și impactul Google

Google a devenit un pionier în domeniul căutării online și publicității. Algoritmul său PageRank a inovat modul în care informațiile sunt accesate, iar servicii precum Gmail și Google Maps au schimbat radical modul nostru de comunicare și orientare. Google Ads a democratizat publicitatea, oferind afacerilor de toate dimensiunile acces la un public global.

Provocările și critica adusă motorului de căutare

Cu succesul său,  a întâmpinat și provocări. Problemele de confidențialitate și gestionarea datelor au fost subiecte fierbinți de dezbatere. De asemenea, compania s-a confruntat cu acuzații de comportament monopolist, în special în ceea ce privește prioritizarea propriilor servicii.

Viitorul Google

Google se așteaptă să continue să inoveze, mai ales în domeniul inteligenței artificiale. Compania va trebui să se adapteze la schimbările sociale și tehnologice, răspunzând la preocupările legate de confidențialitate și etica în AI.

Google a avut un impact profund asupra lumii digitale, dar se confruntă cu provocări semnificative. Abordarea sa față de problemele actuale și viitoare va influența nu doar viitorul companiei, ci și pe cel al internetului însuși.