Tehnologie

Cum te ferești de escrocii de pe WhatsApp. Ce nu trebuie, sub nicio formă, să faci

WhatsApp este unul dintre cele mai folosite servicii de mesagerie atât în țara noastră, cât și în lume. Drept pentru care, escrocii fac tot posibilul pentru a „agăța” noi victime.

În mod evident, escrocii își adaptează constant metodele, pe măsură ce unele dintre ele sunt descoperite de autorități.

Mai nou, poți fi apelat de un număr din străinătate, dar trebuie să ții seamă de faptul că nu este obligatoriu ca acel număr să fie, într-adevăr, din afara țării, escrocii putând să fie chiar din România.

Vezi și: Anunțul WhatsApp pentru toți utilizatorii. Se întâmplă din luna octombrie, telefoanele care vor fi ”lovite”

WhatsApp, ținta escrocilor

În cazul în care ai primit un apel sau un mesaj de la număr internațional pe WhatsApp, primul lucru pe care îl poți face este să nu răspunzi.

Dacă, totuși, ai apucat să răspunzi, aflându-te în necunoștință de cauză, ai face bine să nu îți dai datele personale, atunci când îți sunt cerute, pentru că acest lucru va duce în mod automat la garantarea accesului în interiorul dispozitivului tău mobil. În 100% dintre cazuri, ținta va fi contul tău bancar.

Mai mult, ai face bine ca de îndată ce ai intrat într-un contact incipient sau ceva mai elaborat cu escrocii, să-ți schimbi de îndată parolele pe care le ai stocate pe dispozitiv, pentru a preîntâmpina eventuale tragedii financiare.

Vezi și: Schimbări importante la WhatsApp în 2024. Ce vor putea face utilizatorii platformei

Ce faci dacă ai ajuns să fii victima înșelătoriilor

Dacă ai ajuns, totuși, să devii o victimă, cel mai „sănătos” lucru pe care îți poți face este să contactezi autoritățile, în speranța că situația ar putea fi, totuși, rezolvată.

În orice caz, cea mai bună soluție pentru a nu ajunge într-o situația de acest fel este prevenția. Niciodată, sub nicio formă, nu răspunde la numere de telefon necunoscute, mai ales dacă ele nu sunt listate ca fiind de la noi din țară. Mai mult decât atât, reține că datele personale sunt ale tale și, în consecință, ar trebui să ai mare grijă de ele, de vreme ce este nu sunt prețioase numai pentru tine, ci și pentru escroci.

Vezi și: Funcția nouă de la WhatsApp: Ce trebuie să știi dacă folosești platforma de mesagerie, se schimbă ceva important