Tehnologie

Google blochează utilizatorii YouTube Premium care utilizează VPN-uri pentru tarife mai mici

Google a început să blocheze accesul abonaților YouTube Premium care folosesc servicii VPN pentru a-și înregistra abonamentul în țări cu tarife mai mici. Acești utilizatori sperau să profite de beneficiile YouTube fără reclame la un cost redus, chiar și după ce se conectau din țara lor natală.

Ce decizie a luat Google

În România, abonamentul YouTube Premium costă 26 RON (aproximativ 5,6 USD). În comparație, în Statele Unite, tarifele variază de la 7,99 USD pentru studenți până la 13,99 USD pentru utilizatori individuali, iar abonamentul family poate ajunge la 22,99 USD pe lună. Mulți abonați au exploatat diferențele de preț prin înregistrarea conturilor în țări cu tarife mai mici, cum ar fi Ucraina, Turcia, India, Argentina și Filipine.

Pentru a beneficia de tarife mai mici, utilizatorii se conectau la YouTube folosind un VPN, își înregistrau contul și abonamentul Premium, apoi dezactivau VPN-ul și foloseau contul din țara lor. Cu toate acestea, Google a început recent să retragă beneficiile Premium pentru utilizatorii care au apelat la această strategie, blocându-le accesul și forțându-i să se reaboneze la tarifele din regiunea lor actuală.

Unii dintre utilizatorii afectați au contactat serviciul de suport tehnic al YouTube pentru explicații, acuzând Google de practici abuzive. Cu toate acestea, Google a reușit să identifice adresele IP ale principalelor servicii VPN folosite pentru acest scop, făcând dificilă continuarea acestei practici.

Unii utilizatori vor avea probleme cu YouTube Premium

Utilizatorii care vor călători în străinătate în viitorul apropiat ar putea întâmpina probleme cu accesul Premium, fiind nevoiți să plătească tariful aplicabil regiunii geografice în care se află. Google speră că această măsură va descuraja utilizarea VPN-urilor pentru obținerea abonamentelor YouTube Premium la prețuri reduse.

YouTube Premium este un abonament plătit care îți oferă o experiență video fără reclame, posibilitatea de a descărca conținut pentru vizionare offline și alte funcții utile. Iată ce poți face cu YouTube Premium:

Fără reclame: Te poți bucura de videoclipuri fără întreruperi publicitare. Immersează-te în conținutul preferat fără să aștepți reclamele.
Descărcări offline: Poți descărca videoclipuri și să le vezi ulterior, chiar și atunci când nu ai conexiune la internet sau ești în mișcare.
Redare în fundal: Continuă să urmărești videoclipurile chiar dacă ecranul este închis sau folosești alte aplicații.
YouTube Music: Cu YouTube Premium, ai acces nelimitat la YouTube Music, o aplicație special creată pentru muzică. Ascultă peste 100 de milioane de melodii fără reclame, personalizează playlist-urile și bucură-te de mixuri adaptate stării tale de spirit.

Prețuri și planuri:

Individual: $13.99/lună sau $139.99/an (15% reducere față de planul lunar).
Familie: $22.99/lună, cu posibilitatea de a adăuga până la 5 membri ai familiei (de la 13 ani în sus).
Student: $7.99/lună, cu verificare anuală a statutului de student.