Tehnologie

Exoscheletul care ajută asistenții medicali. Ce poate face, care este legătura cu pacienții

Un exoschelet medical este, în mod obișnuit, un dispozitiv care asistă persoanele paraplegice care au suferit o leziune medulară totală sau parțială, ori un accident vascular cerebral, să se ridice, să meargă, să se așeze și chiar să urce trepte. Dar o companie germană a creat un astfel de „schelet extern” ce vine în ajutorul asistenților și al altor persoane care lucrează în sistemul medical cu persoane care nu se pot deplasa.

Exoscheletul care ajută asistenții medicali

Chiar dacă pare desprins din filmele SF, un exoschelet este un fel de costum robotizat ce se fixează, de obicei, pe partea de jos a corpului și preia practic funcția locomotorie a persoanei care nu se mai poate mișca ori deplasa din cauza unor afecțiuni diverse.

Unele exoschelete îi ajută deja pe aceștia la recăpătarea abilităților de deplasare și sunt realizate inclusiv pentru copiii care au suferit leziuni ale coloanei ce-i împiedică să mai meargă.

Dar o companie germană a creat o variantă de exoschelet ce vine în ajutorul personalului medical care lucrează cu asemenea persoane cu probleme locomotorii. Start-up-ul German Bionic a creat exoscheletul Apogee, realizat din materiale ce-l fac foarte ușor, scrie engadget.com.

Acum, German Bionic a anunțat lansarea versiunii Apogee+, ce are un hardware îmbunătățit pentru ca personalul medical să aibă un acces mai simplu și mai consistent la pacienți pe care-i au în grijă, în special la cei mai învârstă și la cei infirmi.

Compania și-a exprimat speranța ca prin acest lucru să diminueze „nivelul imens de stres suportat” de acești lucrători medicali.

Ce poate face, care este legătura cu pacienții

În acest scop, Apogee+ este proiectat ca un „asistent personal pentru ridicare”, oferind suport activ în timpul ridicării, deplasării și aranjării pacienților pentru executarea tratamentelor de care au nevoie, dar și a diferitelor proceduri sanitare, cum ar fi spălarea la un duș.

Costumul robotic poate reduce greutatea suportată de personalul medical cu aproximativ 30 de kilograme la fiecare ridicare a pacientului și include mânere ce ajută la stabilitatea acestuia în timpul procedurii de ridicare sau așezare.

Apogee+, la fel ca „fratele” său, Apogee, este mic are o greutate mică, astfel că poate fi purtat de o varietate de persoane, în diferite medii de lucru. Este, de asemenea, rezistent la apă, ceea ce ajută la îmbăierea pacienților, dar și la praf.

Multe dintre produsele German Bionic, precum puternicul Cray X, sunt destinate activităților industriale, dar Apogee+ este realizat special pentru clinicile medicale, astfel că are o formă și culori mai prietenoase pentru pacienți. Exoscheletul este făcut astfel încât să poată fi dezinfectat cu ușurință, ceea ce este esențial pentru mediul spitalicesc.

Deja, Apogeee+ a fost pus în vânzare în America de Nord, dar va ajunge și pe piața germană, în luna noiembrie. Costul dispozitivului este de 9.900 de dolari, dar pentru entitățile medicale ce vor să cumpere cantități mai mari, costul este de 299 de dolari pe lună.