Tehnologie

Eunucul care a inventat hârtia. Cine a fost Cai Lun și cât de influent era în „lumea bună” a Chinei VIDEO

Cai Lun a fost un funcționar de curte, de asemenea eunuc, al dinastiei Han de Est din China. Este considerat inventatorul hârtiei și al procesului modern de fabricare al acesteia.

Deși anumite forme timpurii de hârtie au existat încă din secolul al III-lea î.e.n., el ocupă un loc central în istoria hârtiei datorită adăugării de pulpă de coajă de copac și capete de cânepă, ceea ce a dus la fabricarea în masă și răspândirea la nivel mondial a hârtiei.

Cine a fost Cai Lun

Născut în comandamentul Guiyang, din China, Cai a ajuns la curtea imperială din Luoyang până în anul 75 e.n., unde a servit drept camerist pentru Împăratul Ming, și apoi ca Xiao Huangmen, un mesager imperial pentru Împăratul Zhang.

Vezi și: Omul care a inventat primele fabrici: cine a fost Richard Arkwright, inventatorul englez care a schimbat lumea și antreprenor de frunte în timpul Revoluției Industriale timpurii

Cai Lun, creditat pentru inventarea hârtiei

Pentru a ajuta-o pe Doamna Dou să-și asigure fiul adoptat că va fi moștenitor desemnat, l-a interogat pe Consort Song și pe sora ei, care apoi s-au sinucis.

Când Împăratul He a urcat pe tron în anul 88 e.n., Dou l-a recompensat pe Cai cu două poziții: Zhongchang shi, un consilier politic al împăratului care era cea mai înaltă poziție pentru eunucii din acea vreme, și, de asemenea, ca Shangfang Ling, unde Cai supraveghea producția de instrumente și arme la Atelierul Palatului.

Vezi și: Inventatorul care i-a ajutat pe oameni să vorbească la distanță, înainte de telefon. Descoperirile lui Guglielmo Marconi au schimbat lumea pentru totdeauna [VIDEO]

În ciuda loviturii de stat de succes a Împăratului He împotriva familiei Dou în anul 92 e.n., Cai nu a fost deranjat de prăbușirea fostului său aliat.

Poziția sa în Atelierul Palatului s-a extins și a devenit responsabil pentru producția de arme ceremoniale, despre care Hou Hanshu raportează că erau de o calitate excepțională.

Inventarea hârtiei

Cu toate acestea, cea mai notabilă inovație a lui Cai a fost în anul 105 e.n., când a îmbunătățit semnificativ procesul de fabricare a hârtiei cu ajutorul cojii de copac, a resturilor de cânepă și a plaselor de pescuit.

Noul său tip de hârtie a înlocuit rapid tăblițele de bambus și de lemn folosite până atunci, iar Cai a primit bogăție și faimă în întregul imperiu.

În anul 110 e.n., Lady Deng, care devenise împărăteasă văduvă pentru tânărul Împărat An, l-a numit pe Cai să supravegheze noua ediție a celor Cinci Clasice realizată de 100 de savanți.

Cai a fost recompensat pentru serviciul său imperial în anul 114 e.n., a primit titlul de marchiz și a fost învestit ca lord de Longting, un sat mic.

Când aliatul său Deng a murit în anul 121 e.n., Cai a fost trimis la Ministerul Justiției din cauza implicării sale în moartea bunicii împăratului, Consort Song.

Rușinat de situația sa și așteptându-se să fie condamnat la moarte, s-a sinucis în acel an și a murit în orașul capitală în care își petrecuse aproape toată viața de adult.

Îmbunătățirile lui Cai la fabricarea hârtiei sunt considerate a fi avut un impact enorm asupra istoriei umane, și dintre cei care au creat Cele Patru Mari Invenții ale Chinei, busola, pulberea de pușcă, fabricarea hârtiei și tiparul, Cai este singurul inventator ale cărui nume este cunoscut.

Deși în China este venerat în cultul strămoșilor, divinizat ca zeul fabricării hârtiei și apare în folclorul chinezesc, este în mare parte necunoscut în afara Asiei de Est. Orașul său natal din Leiyang rămâne un centru activ de producție a hârtiei.