Tehnologie

Elon Musk a tras o fugă până în China pentru a accelera tehnologia de self-drive la automobilele Tesla

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a efectuat recent o vizită neanunțată în Beijing, relatează Reuters,  ridicând așteptările privind discuții cruciale despre avansarea tehnologiei de self-drive, Full Self-Driving (FSD) și transferul datelor transfrontaliere. Vizita sa a coincis cu întâlniri importante cu oficialii chinezi, inclusiv cu Premierul Li Qiang, care a lăudat cooperarea economică dintre SUA și China, subliniind succesul Tesla ca un exemplu de urmat.

În ciuda lansării software-ului FSD în SUA acum patru ani, Tesla nu a oferit încă această tehnologie în China, a doua sa cea mai mare piață. Într-o recentă interacțiune pe rețeaua socială X, Musk a indicat că tehnologia ar putea fi disponibilă „foarte curând” pentru clienții din China, ceea ce a stârnit entuziasm în rândul consumatorilor și a intensificat competiția cu producătorii auto locali, cum ar fi Xpeng.

De asemenea, Musk încearcă să obțină aprobarea pentru a transfera datele colectate în China în străinătate, pentru a instrui algoritmii necesari tehnologiilor sale de conducere autonomă. Acest lucru este esențial, deoarece Tesla a stocat toate datele colectate de flota sa chineză în Shanghai din 2021, conform cerințelor reglementarilor locale, fără a transfera vreo informație înapoi în Statele Unite.

Pe fondul acestor discuții, Musk a vizitat și expoziția auto de la Beijing, unde nu a ezitat să sublinieze progresul vehiculelor electrice din China, precizând că „în viitor, toate mașinile vor fi electrice.” Vizita sa a fost una discretă, dar plină de semnificație, venind după ce a anulat o vizită planificată în India pentru a întâlni prim-ministrul Narendra Modi, din cauza „obligațiilor foarte grele la Tesla.”

Avionul privat al lui Elon Musk rulând pe pista aeroportului din Beijing, 28 aprilie 2024. (Foto: Reuters)

În contextul unei competiții acerbe și a unei scăderi a vânzărilor, Tesla continuă să inoveze, introducând modele mai accesibile și anunțând lansarea unui nou „robotaxi” cu tehnologie de autoconducere, așteptat să fie dezvăluit pe 8 august. Acest angajament față de inovație subliniază strategia Tesla de a rămâne la frontieră tehnologiei de vehicule electrice, chiar și în fața provocărilor de pe piața globală și a presiunilor reglementative.