Tehnologie

Elevii din România ne fac mândri că suntem români: Au câștigat premiul întâi la cea mai mare competiție de știință și tehnologie din lume

Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a discutat miercuri planurile viitoare ale României în domeniul aeronautic cu cei trei elevi români care au triumfat la „International Science and Engineering Fair” din Los Angeles.

Astfel, Filip Bușcu, David Ghiberic și Rareș Marinescu, elevi ai Liceului Internațional de Informatică București, au câștigat prestigiosul concurs, considerat cel mai important eveniment de știință și tehnologie pentru tinerii sub 21 de ani.

Elevi români talentați

Întâlnirea a avut loc pe 3 iulie și a inclus participarea directorului ROMAERO, Bogdan Costaș, și a președintelui consiliului de administrație Avioane Craiova S.A., George Brezoi. Elevii au fost însoțiți de directorul liceului, Hayati Agaoglu.

Proiectul inovativ „Aripa de șoim”, la care echipa a lucrat mai bine de un an, este inspirat din natura și propune o aeronavă la scară reală, menită să eficientizeze zborurile. Aripile de direcție, care pot fi coordonate independent, promit reducerea consumului de carburant cu până la 5% și îmbunătățirea manevrabilității avioanelor, inclusiv a celor de luptă.

„Felicitări sincere! Sper ca astfel de idei creative și inovative să se transforme în produse industrializate. Prin tineri ca voi, putem dezvolta domeniul aeronautic și să facem un pas important, având în vedere tradiția puternică a României în acest sector”, a declarat ministrul Economiei, conform paginii de Facebook a Ministerului Economiei.

În cadrul discuțiilor, s-au schimbat idei referitoare la industria națională de apărare și oferta educațională specifică. David Ghiberic a explicat că echipa a pus accentul pe partea practică a proiectului, „dezvoltând proiectul cu șurubelnița în mână”. Fiecare membru al echipei a avut responsabilități clare, de la asamblarea și proiectarea avionului până la realizarea simulărilor necesare și programarea sistemului de bord cu pilot automat, capabil să înregistreze și să transmită date.

Olimpicii țării noastre

Ministrul Oprea a asigurat olimpicii că Ministerul Economiei, împreună cu ROMAERO și alte companii de profil, le pot oferi infrastructura și echipamentele necesare pentru a continua cercetările lor promițătoare. În schimb, elevii l-au invitat pe ministru să viziteze locul unde a luat naștere proiectul câștigător: garajul unuia dintre cei trei tineri.

Această realizare remarcabilă a tinerilor români subliniază potențialul și talentul excepțional al noii generații, care promite să aducă contribuții semnificative la avansul tehnologic și științific al României.