Tehnologie

Difuzorul care pune pe „mut” oamenii enervanți: cum funcționează

Un nou difuzor își poate rearanja cele șapte microfoane „auto-instalate” pentru a împărți o cameră în așa-numitele „zone de vorbire”, permițându-i să urmărească și să identifice diferite voci.

De asemenea, cercetătorii din spatele invenției spun că această localizare precisă le permite nu numai să separe conversațiile simultane, ci și să dezactiveze zonele zgomotoase – sau oamenii enervanți – la comandă, pentru aplicații precum conferințe video în întâlniri.

Roboții care te pun pe „mut”

După cum este detaliat într-un studiu recent asupra lucrării, publicat în revista Nature Communications, microfoanele cu desfășurare automată vin ca niște roboți de dimensiunea unui deget care comunică între ei, mișcându-se pe roțile lor minuscule în puncte diferite, cum ar fi Roombas, și revenind la o stație de încărcare atunci când este necesar.

„Pentru prima dată, folosind ceea ce numim un „roi acustic” robotizat, suntem capabili să urmărim pozițiile mai multor persoane care vorbesc într-o cameră și să le separam discursul”, a spus coautorul principal al studiului Malek Itani de la Paul G. Allen School of Computer Science & Engineering, într-o declarație.

Pentru a naviga în mediul lor, roboții prototip folosesc o tehnică asemănătoare ecolocației de înaltă frecvență, spun cercetătorii. Mobilitatea pe care o oferă este crucială. Răspândind microfoanele pe cât posibil, rețeaua neuronală care prelucrează datele poate face calcule mai precise. Deocamdată, totuși, roboții sunt capabili să localizeze doar în spațiul 2D.

„Am dezvoltat rețele neuronale care folosesc aceste semnale întârziate pentru a separa ceea ce spune fiecare persoană și pentru a-și urmări pozițiile într-un spațiu”, a explicat coautorul principal, Tuochao Chen, de la școala Allen, într-o declarație.

„Așa că puteți avea patru persoane care să aibă două conversații și să izolați oricare dintre cele patru voci și să localizați fiecare dintre voci într-o cameră”.

Afirmațiile lui Chen sunt confirmate de rezultatele experimentelor din lumea reală.