Tehnologie

De ce trebuie să scoți laptopul din bagaj, la aeroport: ce se întâmplă în timpul scanării de securitate

Oricine a călătorit cu avionul în ultimii ani știe cât de stresante pot fi aeroporturile. După ce că te grăbești spre poarta de îmbarcare, controlul de securitate pare să încetinească totul. Și ca lucrurile să fie și mai iritante, auzi de fiecare dată și solicitarea: „Vă rugăm, scoateți laptopurile din bagaj!”. Dar ce legătură are laptopul tău cu securitatea zborului?

De ce trebuie să scoți laptopul din bagaj, la aeroport

Securitatea aeroporturilor s-a schimbat dramatic după atentatul din 11 septembrie 2001, din SUA. Înainte de acest tragic eveniment, puteai trece de securitate cu bagajele pline de tot felul de lucruri de care aveai nevoie într-o vacanță, chiar și cu cuțite cu lama de până în 10 centimetri.

Din păcate, în acest fel au fost posibile și infiltrarea cu arme albe la bord a atentatorilor din septembrie 2001. De aceea, după această dată, controlul de securitate s-a schimbat, practic, peste noapte, pe aeroporturile din întreaga lume.

În SUA, contractori privați de securitate ce erau plătiți cu salariul minim pe economie au fost schimbați priontr-un program federal cu personal de securitate calificat și foarte bine antrenat.

În mai toată lumea, pasagerilor li s-a cerut să-și scoată pantofii, curelele și îmbrăcămintea exterioară și, de asemenea, să-și lase telefoanele, laptopurile, lichidele și orice obiect ori substanță ce ar putea face parte dintr-un dispozitiv exploziv improvizat.

Această practică a durat câțiva ani. Ulterior, au apărut metode mai avansate de scanare ce pot identifica mult mai eficient eventualele amenințări.

La ora actuală, unele țări nu mai solicită pasagerilor să-și scoată încălțămintea atunci când trec prin controlul de securitate. Totuși, de ce trebuie să-ți scoți laptopul din bagaj?

Ce se întâmplă în timpul scanării de securitate

Mașina care îți scanează bagajele și dispozitivele la controlul de securitate se bazează pe raze X. Principalul motiv pentru care trebuie să scoți laptopul din bagaj este faptul că bateria acestuia și alte componente mecanice sunt prea dense pentru ca razele X să le poată penetra eficient – mai ales dacă sistemul de scanare este învechit, scrie sciencealert.com.

Același lucru este valabil și pentru cablurile de alimentare, dar și pentru alte dispozitive, ca tabletele și camerele video.

Dacă ții aceste obiecte în bagaje, oficialii aeroportului nu pot folosi imaginile scanate pentru a determina dacă este prezent vreun potențial pericol. În acest caz, ei trebuie să facă un control manual, ceea ce încetinește tot procesul de îmbarcare. Este mult mai simplu dacă scoți dispozitivele din prima și lași scanerul să-și facă treaba.

De asemenea, un laptop lăsat în bagaj poate ecrana prezența altor obiecte ce ar putea fi periculoase. Scanarea lor separată arată componentele interne ale fiecăruia pe ecran.

În unele cazuri, ți se poate solicita să-și deschizi laptopul, pentru a dovedi că e vorba de unul funcțional.

Datorită noilor tehnologii de scanare, personalul de securitate poate să vadă bagajele din unghiuri multiple și să-și dea seama dacă ceva e ascuns ori mascat sau făcut să arate ca altceva decât este.

De exemplu, unele persoane încearcă să treacă arme de controlul respectiv, demontându-le în componente mai mici și sperând că nu vor fi identificate corect.

Unele aeroporturi au upgradat scanarea 3D, ce permite pasagerilor să treacă de control fără să mai fie nevoiți să-și scoată laptopurile și alte dispozitive din bagaje, dar acestea folosesc sisteme mult mai scumpe de scanare, pe care nu toate aeroporturile și le permit.

Așa că, până când fiecare sistem de scanare nu va fi îmbunătățit, ir procesul întreg automatizat, va trebui să te aștepți, în continuare, la întârzieri create la controlul de securitate când vei dori să pleci cu avionul în vacanță.