Tehnologie

De ce seria NVIDIA Ampere este o alegere bună în 2023

NVIDIA a demonstrat cu primele modele din seria RTX că jocurile video pot arăta altfel. Industria s-a schimbat de când tehnologii precum Ray Tracing și DLSS au fost prezentate oficial, iar producătorii de jocuri au început să lucreze din greu pentru ca noi să primim cea mai bună experiență de gaming.

Seria Ampere, cunoscută și sub numele de NVIDIA GeForce RTX 3000, a fost lansată în 2020 și a oferit un spor de performanță considerabil față de generația anterioară. Numeroasele tehnologii introduse, eficiența energetică mult îmbunătățită și performanțele din gaming, au făcut ca această serie să fie îndrăgită chiar și astăzi când NVIDIA a lansat deja noile modele din seria 4000.

Foarte mulți gameri preferă și astăzi seria Ampere din câteva motive bine întemeiate. În plus, costurile de producție au scăzut și laptop-urile echipate cu aceste plăci video sunt mai accesibile. De asemenea, pasionaţii de jocuri au început să fie mai atenți cu bugetul lor, iar aici seria Amper oferă un echilibru foarte bun între puterea oferită și costurile de achiziție.

Ampere oferă o eficiență energetică foarte bună de până la 1.9 ori în comparație cu seria RTX 2000,  astfel că pentru o placă video puternică precum un NVIDIA GeForce RTX 3070 nu este nevoie de o baterie mare pe laptop sau de o sursă puternică instalată în PC. Consumul de energie va fi mult mai mic atunci când laptop-ul este la priză, iar autonomia va fi crescută atunci când este utilizat exclusiv pe baterie.

Ea oferă suport pentru Ray Tracing și DLSS cu AI integrat, ceea ce este benefic pentru utilizatorii interesați de o grafică plăcută și modernă. Jocuri precum Forza Horizon 5 sau Spider-Man pot rula pe detalii maxime în rezoluţie 4K, QHD sau Full HD în funcție de modelul de placă video deținut, cu un număr impresionat de cadre pe secundă.

Ținând cont de aceste aspecte, seria Ampere este ideală în 2023 pentru gamerii care sunt atenți la raportul preț-performanță și știu exact ce au nevoie. Pe scurt, motivele pentru care seria Ampere este și astăzi o alegere înțeleaptă sunt destul de clare: performanță ridicată, eficiență energetică și costuri mici.

S-a vorbit puţin şi despre tehnologiile disponibile aici, tehnologii ce contribuie major la performanţa şi eficienţa unei plăci video.

NVIDIA RTX, platformă tehnologică dezvoltată de NVIDIA, include plăcile grafice din seria RTX, care sunt echipate cu arhitectura de a doua generație numită Ampere. Seria de plăci grafice NVIDIA RTX se remarcă prin capacitatea lor de a realiza ray tracing în timp real și prin funcțiile avansate de inteligență artificială (AI).

Ray tracing este o tehnică grafică avansată care reprezintă lumina și reflecțiile într-un mod mai realist, oferind o experiență vizuală îmbunătățită în jocuri și aplicații. NVIDIA RTX aduce această tehnologie în timp real, permițând jucătorilor și creatorilor de conținut să se bucure de grafică fotorealistă și efecte de iluminare avansate.

Pe lângă ray tracing, NVIDIA RTX include și funcții AI puternice, cum ar fi NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling). DLSS utilizează inteligența artificială pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor și pentru a crește performanța în jocuri.  Prin intermediul algoritmilor de învățare automată, DLSS reconstituie și optimizează imaginile în timp real. Acest model permite laptopurilor și sistemelor cu resurse limitate să ruleze jocuri cu setări grafice avansate și rezoluții mai mari, fără a afecta performanța.

DLSS oferă mai multe beneficii, cum ar fi:

      Îmbunătățirea calității imaginii: Tehnologia DLSS îmbunătățește claritatea, detalii și definirea obiectelor în jocuri, permițând o experiență vizuală mai plăcută.
      Performanță îmbunătățită: DLSS reduce sarcina de procesare a plăcii grafice, permițând sistemelor să atingă rate mai ridicate de cadre pe secundă și să obțină performanță sporită în jocuri.
      Rezoluții mai mari: Utilizând tehnologia DLSS, jucătorii pot experimenta jocuri la rezoluții mai mari, cum ar fi 4K, fără a sacrifica performanța.

NVIDIA RTX reprezintă, așadar, o combinație între capacitatea de ray tracing în timp real, tehnologiile AI și performanța grafică avansată, oferind utilizatorilor o experiență vizuală deosebită în jocuri și aplicații grafice.

Nu trebuie uitată aici şi NVIDIA Studio, o platformă dedicată creatorilor de conținut care se bazează pe tehnologiile grafice și AI dezvoltate de NVIDIA. A fost creată pentru a oferi performanță și eficiență sporită în crearea și editarea de conținut multimedia, inclusiv grafică 3D, animații, design grafic, editare video și alte activități similare.

Platforma NVIDIA Studio este compusă dintr-o combinație de hardware și software specializate, incluzând plăci grafice GeForce și drivere optimizate pentru fluxul de lucru al creatorilor de conținut. Aceasta oferă performanță și stabilitate superioare în aplicații și programe de editare, facilitând procesul de creare și obținerea unor rezultate de înaltă calitate.

De asemenea, NVIDIA Studio include și o serie de aplicații și instrumente software dezvoltate de partenerii NVIDIA, care sunt optimizate pentru a profita de puterea și capacitățile grafice ale plăcilor NVIDIA. Aceste aplicații includ programe populare de editare video, design grafic, animație și alte aplicații de creație multimedia.

Prin combinarea puterii de calcul a plăcilor grafice NVIDIA cu software-ul și aplicațiile specializate din cadrul NVIDIA Studio, creatorii de conținut pot realiza proiecte complexe într-un timp mai scurt și cu o calitate superioară. Platforma NVIDIA Studio oferă o experiență fluidă și eficientă pentru profesioniștii din domeniul creației de conținut și îi ajută să-și exprime creativitatea într-un mod mai rapid și mai ușor.

Cele mai atractive laptopuri cu seria GeForce 3000

Lenovo Legion 5 Pro

Legion 5 Pro este un laptop de gaming de gamă superioară care se află chiar sub seria Legion 7 16 și mai scumpă.

Laptopul despre care discut este echipat cu o placă grafică GeForce RTX 3070 Ti și procesor AMD Zen 3+ Ryzen 7 6800H.

Acesta se alătură gamei din ce în ce mai obișnuite de laptopuri de gaming de 16 inchi, cum ar fi HP Omen 16, Asus ROG Zephyrus M16, Dell G16 sau Gigabyte Aero 16, toate acestea fiind alternative la modelul Lenovo.

La fel ca majoritatea PC-urilor, va trebui să faci unele ajustări la setările fiecărui joc pentru a-și găsi performanța optimă.

Laptopul face parte din oferta PCGarage și îl găsești aici.

Un alt factor de urmărit este faptul că acest laptop vine fără un sistem de operare instalat ceea ce îți dă posibilitatea de a instala și rula atât Windows, cât și Linux sau alte sisteme de operare.

DELL Gaming G15

Dell G15 este un notebook de gaming foarte bun, orientat spre valoare, care oferă o mulțime de performanțe CPU și GPU, un șasiu robust și afișaje bune, cu opțiuni și pentru o configurație mai concentrată pe creatori. Dacă scopul principal este de a obține un laptop de gaming relativ accesibil, atunci G15 5511 este o alegere excelentă.

Mai mult, acesta oferă performanțe grozave, mai ales datorită plăcii video GeForce RTX 3050 Ti. De asemena, reușește să rămână rece în același timp. Mai mult, opțiunile de upgrade care includ două sloturi SODIMM pentru memorie și două sloturi M.2 pentru extinderea stocării, sunt grozave.

Cum am spus și în cazul primului model, va trebui să faci unele ajustări la setările fiecărui joc pentru a optimiza performanța.

De menționat că acest laptop vine cu Linux, ca sistem de operare, preinstalat.

Laptopul face parte din oferta PCGarage și îl găsești aici.

Asus TUF F15

ASUS TUF F15 este bun pentru jocuri. Este disponibil cu procesoare Intel a 12-a generație și cu grafică discretă NVIDIA, care sunt suficient de puternice pentru a oferi o experiență de joc fluidă în titlurile AAA solicitante. Devine fierbinte și zgomotos sub sarcină, dar, din fericire, performanța sa nu scade, astfel încât obții o rată a cadrelor mai consistentă atunci când te joci pentru o perioadă mai lungă de timp.

Vine echipat cu o placă video NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti. Cu toate acestea, trebuie să menționez că varianta TI este doar cu aproximativ 10% mai rapid decât un 3050 obișnuit. Acest laptop are un comutator MUX (multiplexor) pentru a permite GPU-ului să trimită informații direct pe afișaj fără a trece prin GPU-ul integrat, ceea ce înseamnă că vei avea parte de performanțe dramatic mai bune decât pe laptopurile cărora le lipsește această caracteristică. Diferența de performanță poate fi de la 10% la 25% sau mai mult în unele cazuri.

Modelul, cu toate că este puternic, va avea nevoie ca orice alt sistem de optimizare pentru a te putea bucura de cea mai bună performanță.

Laptopul face parte din oferta PCGarage și îl găsești aici.

Un alt factor de urmărit este faptul că acest laptop vine fără un sistem de operare instalat ceea ce îți dă posibilitatea de a instala și rula atât Windows, cât și Linux sau alte sisteme de operare.

HP Victus 16

Victus 16 de la HP este un laptop de gaming surprinzător de robust și puternic, care ține pasul cu cele mai recente jocuri la un preț mai accesibil. Pentru cei neinițiați, Victus este linia HP de laptopuri axate pe jocuri, care au puțin mai puțină putere decât seria Omen, dar sunt mai prietenoase cu bugetul.

Victus este simplu și direct, cu funcții standard și porturi la care te-ai putea aștepta de la un laptop de gaming. Alături de porturile USB dedicate (două de tip A și unul de tip C), o cameră web de 720p, există și o ieșire HDMI adăugată pentru conectarea la un monitor și un port Ethernet dedicat pentru o conexiune hardline care este perfectă pentru descărcarea jocurilor de mari dimensiuni și viteze de încredere pentru jocurile online.

La fel ca majoritatea PC-urilor, va trebui să faci unele ajustări la setările fiecărui joc pentru a-și găsi performanța optimă.

Cu GPU-ul GeForce RTX 3060, HP Victus acceptă jocuri cu ray tracing. Când este activat, ray tracing îmbunătățește iluminarea, umbrele, reflexiile și texturile pentru jocuri și este impresionant că un laptop de jocuri atât de accesibil îl folosește.

Laptopul face parte din oferta PCGarage și îl găsești aici.

Un alt factor de urmărit este faptul că acest laptop vine fără un sistem de operare instalat ceea ce îți dă posibilitatea de a instala și rula atât Windows, cât și Linux sau alte sisteme de operare.