Tehnologie

De ce o să ajungem o țară de YouTuberi și TikTok-eri. La ce „meserii” visează copiii din ziua de azi

Un studiu recent realizat de Cult Market Research pentru ING Hubs România dezvăluie preferințele și perspectivele elevilor de liceu din România în ceea ce privește cariera și educația.

Preferințele în carieră ale tinerilor din ziua de azi

IT și telecomunicațiile domină: 62% dintre liceeni preferă domeniul IT și telecomunicațiilor ca opțiune de carieră principală.

Interes crescut pentru conținutul audio/video pe social media așadar 29% consideră dezvoltarea de conținut audio sau video pe platforme precum YouTube, TikTok sau Twitch drept o opțiune de carieră atractivă.

Liceenii recunosc că joburile viitorului vor necesita atât abilități tehnice, cât și interpersonale. Aptitudinile de comunicare, munca în echipă și gândirea creativă sunt considerate esențiale pentru succesul profesional.

Perspectivele de angajare și câștigurile financiare sunt criterii cheie, astfel că 71% dintre tineri iau în considerare perspectivele de angajare și câștigurile financiare atunci când își aleg facultatea sau domeniul de studiu.

Interes crescut pentru studiile superioare: 86% doresc să urmeze studii superioare, iar 68% dintre aceștia se orientează către domeniul IT.

Mixul de abilități este esențial: Liceenii sunt conștienți că succesul în carieră necesită atât competențe tehnice, cât și abilități interpersonale.

Mai bine de 40% dintre elevi se declară interesați de ideea de a se specializa în străinătate

Reîntoarcerea în țară: 40% dintre aceștia exprimă dorința de a se întoarce în România după finalizarea studiilor în străinătate.

Preferințe pentru lucrul hibrid: 47% preferă un program hibrid (de la birou și de acasă), iar 30% ar opta pentru un program de lucru mai scurt, de patru zile pe săptămână.

Studiul subliniază importanța abordării laolaltă, multidisciplinare a educației și pregătirii pentru carieră. Elevii de liceu recunosc că locurile de muncă ale viitorului necesită o fuziune între expertiza tehnică și abilitățile interpersonale, evidențiind necesitatea unei pregătiri ample și echilibrate.

Totuși, nu putem să nu ne declarăm îngrijorați de faptul că mulți dintre copiii din ziua de astăzi preferă să folosească resursele oferite de TikTok și YouTube pentru a câștiga bani într-o manieră facilă.