Tehnologie

De ce nu sunt tastele aranjate în ordine alfabetică iar tastaturile utilizează formatul QWERTY

Tastatura în formatul QWERTY, cu aspectul ei aparent lipsit de sens, a fost o parte integrantă a experienței noastre de tastare de peste 150 de ani. Christopher Latham Sholes, inventatorul primei mașini de scris practice, a brevetat designul QWERTY în 1878. În ciuda prevalenței sale de durată, originea și persistența acestui aspect stârnește încă dezbateri în rândul istoricilor și pasionaților de tastatură.

Călătoria lui Sholes către formatul QWERTY a început în 1867 când a inventat prima mașină de scris practică, înlocuind-o pe cea mai mare Typographer. Mașina de scris inițială avea un aspect alfabetic cu 28 de taste, care a evoluat în format QWERTY până în 1874. Sholes & Glidden Type-Writer, produs în parteneriat cu Remington, a marcat un pas semnificativ în dezvoltarea tastaturii. Cu toate acestea, în 1886, Wyckoff, Seamans & Benedict au lansat Remington Standard Type-Writer No. 2, făcând ajustări minore designului lui Sholes, rezultând aspectul QWERTY pe care îl cunoaștem astăzi.

Convingerea răspândită este că aranjamentul specific QWERTY a fost menit să prevină blocajele tastelor mașinii de scris prin separarea perechilor comune de litere. Perechile de chei precum TH, ON, AN, CH și IE au fost distanțate strategic pentru a minimiza riscurile de bruiaj. Cu toate acestea, teoria încetinirii intenționate a tastării în acest scop este speculativă, iar teoriile alternative persistă.

O astfel de teorie provoacă narațiunea convențională, propunând că aspectul QWERTY a apărut din neatenție în timpul eforturilor de a face tastarea mai rapidă și mai eficientă pentru traducătorii de cod Morse. Conform acestei teorii, plasarea literelor a fost concepută pentru a reflecta asemănările codului Morse, facilitând tastarea mai rapidă pentru cei care traduc mesajele codului Morse.

Vezi și: Care este scopul micilor ridicături de pe tastele ”F” și ”J” ale tastaturii

Formatul QWERTY datează din 1878

Dezbaterea privind eficiența aspectului QWERTY a dus la apariția alternativelor. August Dvorak, profesor de la Universitatea din Minnesota, și-a prezentat aspectul tastaturii în anii 1930, cu scopul de a crește cuvintele pe minut (WPM). Tastatura Dvorak a rearanjat literele pentru a realiza o distribuție mai eficientă a sarcinii de lucru între mâini, dar adoptarea sa pe scară largă a întâmpinat provocări din cauza utilizării înrădăcinate a QWERTY.

Tastatura Dvorak nu este singura concurentă. Aspectul Colemak pretinde îmbunătățiri atât față de QWERTY, cât și față de Dvorak. În ciuda acestor alternative, niciuna nu a câștigat o acceptare pe scară largă, în primul rând pentru că oamenii se obișnuiesc cu QWERTY încă de la o vârstă fragedă.

În era ecranelor tactile, cercetătorii de la Universitatea St Andrews au dezvoltat aspectul KALQ în 2013, optimizat pentru utilizarea degetului mare. Deși KALQ pretinde că oferă viteze de tastare mai mari pe tablete, nu a contestat dominația QWERTY pe tastaturile fizice ale computerelor.

Pe măsură ce tehnologia avansează, peisajul tastaturii continuă să evolueze. În timp ce alternative precum Dvorak, Colemak și KALQ oferă inovații, familiaritatea înrădăcinată cu QWERTY rămâne un obstacol semnificativ în calea adoptării lor pe scară largă. Viitorul designului tastaturii poate avea surprize, dar pentru moment, aspectul QWERTY își menține statutul legendar în domeniul tastării, potrivit iflscience.com.