Tehnologie

De ce are mai mult sens să-ți cumperi un telefon recondiționat decât unul nou în 2023 [P]

E foarte posibil ca, deocamdată, opțiunea de a cumpăra telefoane second hand recondiționate să nu se afle pe lista ta de priorități. Și-ți dăm dreptate. E absolut firesc să-ți fie mai comod să apelezi la metodele cu care am fost cu toții obișnuiți până de curând.

Ne referim, desigur, la cele două variante clasice, poate chiar unice la un moment dat, pe care le aveam la îndemână atunci când ne doream să cumpărăm un telefon. Cea a achiziţionării unui smartphone nou dintr-un magazin, fie el fizic sau online, sau cea a deschiderii sau prelungirii unui abonament la unul dintre operatorii de telefonie mobilă din România.

Și ambele opțiuni ar putea rămâne fiabile pentru tine și în 2023, dacă bugetul pentru investiția într-un nou telefon este unul care nu te limitează în niciun fel. Ori dacă nu simți nicio presiune când vine vorba de angajamentul pe care ți-l iei pentru următorii doi ani, în cazul în care alegi abonamentul.

Însă dacă vrei să economisești o sumă considerabilă la achiziția unui nou smartphone și dacă vrei să-ți reduci cât mai mult amprenta de carbon asupra mediului, alternativa e una cu adevărat fericită. Și pentru portofelul tău, dar și pentru natură.

Telefon recondiționat vs telefon nou – avantaje și dezavantaje

Să luăm pe rând cele mai importante diferențe dintre un telefon recondiționat și unul nou și să le analizăm mai atent.

Prețul

Când cumperi un telefon recondiționat, de obicei ajungi să plătești mult mai puțin pentru modelul trecut prin service și verificat de specialiști decât pentru unul nou. Cu toate acestea, nu renunți la specificațiile pe care ți le dorești.

De exemplu, un iPhone 11 64GB recondiționat costă între 1.799 lei și 1.899 lei*. Pentru același model, dar nou, ar trebui să plătești nu mai puțin de 2.139 lei.

Totodată, în oferta de telefoane recondiționate încă mai poți găsi modele lansate acum doi-trei ani, pe care e posibil să le preferi în locul celor proaspăt apărute pe piață. Așa că ajungi să faci o economie deloc de ignorat, în timp ce te bucuri de specificațiile favorite.

Performanța

Recondiționarea telefoanelor poate implica înlocuirea anumitor componente cu altele noi, astfel încât acestea să funcționeze la capacitate maximă. Asta înseamnă că te poți bucura de un telefon cu performanțe similare sau chiar mai bune decât cele ale telefoanelor noi, plătind un preț mult mai mic.

Garanția

Un telefon recondiționat este cu mult diferit de un telefon second hand pe care îl cumperi de la un vânzător oarecare. Deși ar putea părea și mai tentant, telefoanele la mâna a doua achiziționate de pe platforme cu anunțuri generaliste pot ascunde defecte majore.

În schimb, telefoanele recondiționate trec prin zeci de teste tehnologice efectuate de specialiști. Asta le permite celor care le comercializează să ofere și garanție, pe lângă un beneficiu care te-ar mai putea încânta – retur gratuit.

Practic, riscurile de a cumpăra un telefon cu defecte este zero, dacă alegi să-l comanzi de pe site-uri autorizate pentru vânzarea smartphone-urilor refurbished, așa cum este și Flip.ro. În plus, ești acoperit 30 de zile, timp în care poți returna dispozitivul dacă ceva nu-ți convine, cu garanția primirii banilor înapoi.

Ecologia

Deșeurile electronice, așa numitele e-waste, au devenit o problemă majoră a lumii moderne. Toate dispozitivele pe care fie le aruncăm, fie le depozităm, pe principiul „nu știi cum îți mai trebuie” poluează mediul înconjurător. În plus, acestea conțin substanțe chimice care pot fi periculoase pentru sănătate. Iar dacă ne gândim că telefoanele sunt device-urile pe care le schimbăm cel mai des, situația e una și mai serioasă decât ar putea părea la prima vedere.

Atunci când cumperi un telefon recondiționat contribui la reducerea cantității de deșeuri electronice. Pentru că smartphone-urile trec de testele efectuate de tehnicieni și nu mai ajung la groapa de gunoi sau uitate prin vreun sertar.

Probabil ești obișnuit să-ți cumperi totul de nou. Însă 2023 poate veni cu o schimbare în viața ta. Schimbare care s-ar putea dovedi a fi deosebit de inspirată pentru următorii ani în ceea ce privește poluarea mediului. E rândul tău să iei măsurile care țin de tine. E și mult mai ieftin!

Tu te-ai gândit să „adopți” un telefon recondiționat?

___

*marjă de preț valabilă la momentul publicării acestui material pe site-ul Flip.ro