Tehnologie

Cum te ajută „iconița lacăt”, din browser, de fapt. De ce este important, pentru siguranța ta, să știi ce face

Să știi ce înseamnă „iconița lacăt”, din bara de adrese a browserului tău de internet, este crucial pentru siguranța online.

Vezi și: Noua variantă a Google Chrome vine cu schimbări. Ce este nou la browser

De ce este important să știi ce este „iconița lacăt”

Cercetările recente arată că doar 5% dintre adulții din Regatul Unit înțeleg semnificația lacătului, iar procentul se poate aplica și la România. Asta reprezintă o amenințare la adresa securității noastre online.

Simbolul lacătului pe un browser web înseamnă pur și simplu că datele trimise între serverul web și computerul utilizatorului sunt criptate și nu pot fi citite de alții.

În studiul respectiv, au fost intervievați oameni de diferite categorii de vârstă, în total 528 de utilizatori de internet, cu vârste cuprinse între 18 și 86 de ani, atât cu studii superioare, cât și fără.

Dintre cei 463 care au răspuns, 63% au declarat că știu sau cred că știu ce înseamnă simbolul lacătului pe browserul lor web, dar doar 7% au dat răspunsul corect.

Neînțelegerea simbolurilor precum iconița lacătului poate crea probleme utilizatorilor de internet, incluzând riscuri mai mari pentru securitate și dificultăți în utilizarea eficientă a tehnologiei.

Descoperirile confirmă cercetările realizate de Google care, în septembrie, a înlocuit iconița lacătului cu un simbol neutru descris ca un „simbol melodie”. Prin aceasta, Google speră să elimine neînțelegerile aduse de iconița precedentă.

Cu toate acestea, actualizarea făcută de Google ridică acum întrebarea dacă și alte companii de browser web se vor alătura pentru a se asigura că design-ul este uniform și intuitiv pe toate platformele.

Vezi și: Care este cel mai rapid browser de internet, Chrome, Safari sau altceva?

Foto: Robert Avgustin

Evoluția browserului web: de unde a început totul, unde s-a ajuns

Fără îndoială, browserul, care este punctul nostru de intrare pe World Wide Web, implică o mare responsabilitate din partea companiilor de internet.

Este, practic, o modalitatea prin acum vizităm paginile web, așa că browserul a devenit o parte integrantă a vieții noastre zilnice.

Crearea unui software pe care oamenii să dorească să-l folosească și să-l considere eficient a fost inima acestei evoluții. În anii ’90, crearea unor interfețe de utilizator funcționale, satisfăcătoare și, cel mai important, consistent concepute a reprezentat un obiectiv important.

De fapt, exista o tendință în acele vremuri să se creeze design-uri de interfață web atât de consistente și intuitive încât utilizatorii să nu fie nevoiți să se gândească prea mult. În prezent, lucrurile stau un pic diferit, totul fiind minimalist oarecum.

În acest context, pare ciudat că design-ul browserului web din 2023 încă provoacă incertitudine prin design-ul său. Mai rău, acesta este prezentat în mod inconsistent în diferitele sale versiuni.

Vezi și: Cel mai bun browser pentru Windows 10 nu este cel la care te aștepți: anunțul surprinzător al Microsoft