Tehnologie

Cum să fii plătit cu peste 5.000 lei pe lună doar că asculți muzică

„Cum să fii plătit cu peste 1.000 de euro pe lună doar că asculți muzică?” – iată întrebarea care-i macină pe mulți abonați ai celebrei platforme Spotify, într-o situație care a născut multă confuzie în zeci de țări.

Ca să înțelegem despre ce este vorba, trebuie să punctăm în primul rând de unde a plecat toată această situație și dacă într-adevăr poți să câștigi acești bani sau nu.

Ei bine, analiștii JP Morgan spuneau nu cu mult timp în urmă că sistemele Spotify ar putea fi manipulate și ar fi posibil pentru abonații popularei platforme să ajungă în situația ireală de a câștiga nu mai puțin de 1.200 de dolari pe lună ascultându-și propria melodie de 30 de secunde, încărcată pe platformă, în mod repetat, 24 de ore pe zi.

Informația a născut deja iluzia îmbogățirii rapide peste noapte, pentru milioane de utilizatori, inclusiv din România. În fond, vorbim de peste 1.000 de euro pe lună (aproximativ 5.000 de lei), bani pe care i-ai putea folosi după pofta inimii, dat fiind faptul că sunt făcuți într-o manieră atât de ușoară și la îndemâna oricui. Dar parcă e prea frumos să fie adevărat, nu-i așa? Să vedem …

CEO-ul Spotify intervine în scandalul momentului legat de banii gratis

Daniel Ek, CEO-ul platformei Spotify intervine în toată această confuzie și cascadă de speranțe, și parcă le spulberă pe toate, spunând ferm că nu așa funcționează redevențele platformei.

„Dacă ar fi adevărat, propria mea listă de redare ar fi doar „Daniel’s 30-second Jam” în buclă!”, a scris Ek pe X, fosta Twitter, citat de BBC.com.

„Dar serios, nu așa funcționează sistemul nostru de redevențe”, a adăugat el.

Potrivit site-ului web Spotify, se pare că platforma are două niveluri de redevențe, iar artiștii sunt plătiți o dată pe lună – dar cât de mult primesc poate varia.

„Spre deosebire de ceea ce ați auzit, Spotify nu plătește redevențe artiștilor în funcție de o rată per redare sau per flux (…)

Plățile pe care le primesc artiștii pot varia în funcție de modul în care muzica lor este transmisă în flux sau de acordurile pe care le au cu casele de discuri sau distribuitorii”, arată site-ul.