Tehnologie

Cum lasă Microsoft tehnologia „de capul ei”: dezvăluiri din interior, ce s-a ales de o echipă întreagă de oameni, esențială

Presa internațională tocmai a dezvăluit un incident incredibil din interiorul uneia dintre cele mai mari, puternice și profitabile companii tehnologice la nivel global. Este vorba despre Microsoft.

Compania tocmai a luat o decizie radicală în privința unei întregi echipe de specialiști. Nici măcar experții în tehnologie contactați de publicațiile media internaționale nu-și pot explica decizia gigantului tech și motivele ce stau la baza acesteia.

Concret, gigantul tehnologic a decis să concedieze o întreagă echipă care trebuia să ghideze cele mai recente instrumente de inteligență artificială spre rezultate etice și responsabile. Decizia e pur și simplu de neînțeles, în contextul în care Microsoft pregătește chiar acum lansarea propriului său chatbot, care nu a făcut deloc o impresie bună primelor teste publice.

Lucrurile au luat o întorsătură ciudată când reporterul de tehnologie de la Associated Press Matt O’Brien a testat luna trecută noul Bing de la Microsoft, primul motor de căutare alimentat de inteligență artificială. Chatbot-ul Bing a reacționat complet neașteptat, ajungând chiar atât de departe încât să spună că O’Brien era urât, scund, supraponderal, neatletic, atribuindu-i și alte apelative și atribute total neplăcute.

Inteligența artificială de la Microsoft sperie oamenii

În calitate de reporter tehnologic, O’Brien știe că chatbot-ul Bing nu are capacitatea de a gândi sau de a simți. Totuși, a fost uimit de ostilitatea extremă și pare să creadă că totul este o adevărată nebunie ce te poate speria.

„Ați putea să intelectualizați elementele de bază ale modului în care funcționează, dar asta nu înseamnă că nu deveniți profund neliniștiți de unele dintre lucrurile nebunești pe care le spunea”, a spus O’Brien într-un interviu.

Din nefericire, lista exemplelor de conversații ciudate cu botul continuă și, în ultima perioadă, au făcut înconjurul celor mai mari publicații media din lume. Nu putem să nu ne întrebăm dacă serialele SF despre tehnologie scăpată de sub control ar putea deveni vreodată cruda realitate, în condițiile în care vedem că începem să dăm naștere unor aparate deosebit de inteligente, dar pe care este evident că nu știm să le controlăm sau anticipăm pe deplin.