Tehnologie

Cum îți dai seama dacă bateria este plină sau descărcată. Trucul care îți face viața mai ușoară

Trebuie să recunoști, este absolut întotdeauna frustrant atunci când telecomanda sau jucăria copilului tău încetează să mai funcționeze, pentru că bateria s-a terminat.

Dar înainte să crezi că dispozitivul este defect sau bateria pur și simplu s-au descărcat, există un test simplu și inteligent pe care poți să-l faci pentru a verifica starea de încărcare.

Testul care îți arată dacă mai ai ce să faci cu bateria sau o reciclezi

Dacă ai una la îndemână, ia o baterie nouă, complet încărcată, pentru comparație.

Găsește o suprafață potrivită și asigură-te că ai o parte de una plană și solidă, precum o masă, în fața ta.

Lasă bateria verticală să cadă pe suprafață de la o înălțime de aproximativ 20 de centimetri.

Fii atent la modul în care bateria reacționează atunci când atinge suprafața și după aceea. O baterie complet încărcată de obicei se va răsturna și va rămâne în poziție. În schimb, o baterie descărcată adesea va sări înapoi ușor și s-ar putea ridica chiar câțiva centimetri.

Bateriile alcaline conțin o substanță de tip gel care absoarbe impactul atunci când sunt complet încărcate. Pe măsură ce bateria se descarcă, această substanță se usucă și se întărește, determinând bateria să devină mai elastică.

Sfaturi suplimentare pentru a-ți prelungi durata de viață a bateriilor

Oprește dispozitivele complet: Asigură-te că oprești dispozitivele complet atunci când nu sunt în folosință. Unele dispozitive continuă să consume energie chiar și în modul de așteptare, ceea ce poate descărca bateriile inutil.
Scoate bateriile când nu sunt în folosință: Dacă nu vei folosi un dispozitiv pentru o perioadă îndelungată, scoate bateriile complet. Acest lucru nu numai că previne pierderea de energie, dar reduce și riscul scurgerii bateriilor, care ar putea deteriora dispozitivul.
Evită temperaturile extreme: Nu stoca bateriile în locuri cu temperaturi foarte ridicate sau scăzute. Căldura sau frigul extrem pot afecta procesele chimice din baterii și pot scurta durata lor de viață.
Folosește baterii de același tip: Evită să amesteci baterii vechi și noi în același dispozitiv și folosește doar baterii de același brand și tip. Diferențele de tensiune și rate de descărcare pot afecta performanța și pot reduce durata de viață a tuturor bateriilor utilizate.