Cum a impus Uniunea Europeană schimbarea, în 2023. Rețelele de socializare și companiile Big Tech, afectate de deciziile UE
În acest an, companiile din domeniul tehnologiei au făcut concesii care ar fi fost de neconceput în trecut. Apple a convenit să adopte protocolul RCS, permitând interoperabilitatea mesajelor text cu dispozitivele Android și, după mai bine de un deceniu, a renunțat la portul lightning în cel mai recent iPhone.
Rețelele de socializare, obligate să se adapteze la noile norme
Meta a oferit unor utilizatori opțiunea de a renunța la publicitatea țintită în schimbul unei abonări lunare. TikTok, Meta și Snap le-au permis unor utilizatori să renunțe complet la algoritmii lor de recomandare.
Niciuna dintre aceste concesii nu ar fi avut loc fără presiunea exercitată de Uniunea Europeană. Blocul european a fost mereu în frunte în reglementarea Big Tech.
Cel mai recent rezultat al creșterii reglementărilor UE în acest an a venit odată cu lansarea seriei iPhone 15, primul telefon de la Apple care suportă USB-C în locul portului lightning.
Compania ar fi putut face trecerea de una singură, dar asta s-a întâmplat în 2023 ca rezultat direct al unei legi europene care a făcut din USB-C standardul comun de încărcare.
„Nu avem altă opțiune decât să ne conformăm legilor locale”, a spus executivul Apple, Greg Joswiak, despre reguli anul trecut.
De asemenea, se crede pe scară largă că decizia Apple de a susține în cele din urmă standardul RCS în iMessage a fost rezultatul voinței politice din interiorul UE.
Apple a fost mult timp rezistent în a susține RCS, care ar moderniza în cele din urmă mesajele text între posesorii de iPhone și prietenii lor cu „buline verzi”.
Vezi și: De ce riscă toate rețelele de socializare din Europa să se închidă: anunțul ferm al Uniunii Europene
Apple nu a declarat public de ce și-a schimbat atitudinea
Anunțul surpriză al Apple că va susține RCS, venit în aceeași zi cu termenul limită pentru companii de a contesta regulile de acces ale UE, poate fi interpretat ca o încercare de a calma reglementatorii UE care ar fi putut lua măsuri mai agresive, cum ar fi cererea ca iMessage să fie complet interoperabil cu alte aplicații de chat precum WhatsApp.
De remarcat că ambele schimbări vor aduce beneficii și utilizatorilor din SUA, chiar dacă sunt consecințe ale reglementărilor specifice UE.