Tehnologie

Culmea ironiei tehnologiei: inteligența artificială poate să bifeze „Nu sunt robot”

Cercetătorii au descoperit că roboții sunt șocant de buni la finalizarea CAPTCHA-urilor (testul public complet automatizat pentru a distinge computerele de oamenii, care sunt acele puzzle-uri mici și enervante concepute – în mod ironic – pentru a verifica dacă ești cu adevărat uman.

De fapt, după cum a descoperit echipa condusă de Gene Tsudik de la Universitatea din California, Irvine, roboții sunt mult mai buni și mai rapizi în rezolvarea acestor teste decât noi, un semn îngrijorător că tehnologia deja îmbătrânită este pe cale de dispariție.

Inteligența artificială, mai vigilentă decât un om

Așa cum este detaliat într-o lucrare, cercetătorii au descoperit că, în ciuda faptului că CAPTCHA-urile „au evoluat în termeni de sofisticare și diversitate” de-a lungul a aproximativ două decenii, tehnicile de „înfrângere sau ocolire a CAPTCHA” s-au îmbunătățit considerabil.

„Știm cu siguranță că testele acestea nu sunt foarte iubite. Nu a trebuit să facem un studiu pentru a ajunge la această concluzie”, a spus Tsudik pentru New Scientist.

„Dar oamenii nu știu dacă acel efort global colosal care este investit în rezolvarea CAPTCHA-urilor în fiecare zi, în fiecare an, în fiecare lună merită cu adevărat”.

Cercetătorii au descoperit că 120 dintre cele mai populare 200 de site-uri web au folosit CAPTCHA pentru a verifica că utilizatorii sunt oameni. Ei au cerut apoi unui număr de 1.400 de participanți de diferite niveluri de cunoaștere a tehnologiei să finalizeze un total de 14.000 de aceste CAPTCHA-uri și au comparat precizia cu roboții.

Cea mai importantă concluzie: roboții care rezolvă CAPTCHA, care au fost creați de cercetători de-a lungul anilor, i-au învins pe acești participanți umani, nu numai ca viteză, ci și prin precizie: precizia umană a variat între 50 și 84%, în timp ce roboții se lăudau cu o acuratețe uimitoare de 99,8% .

„Nu mai există o modalitate ușoară de a folosi aceste mici provocări de imagine sau orice altceva pentru a distinge între un om și un bot”, a spus co-autorul Andrew Searles, și cercetător la UC Irvine, pentru New Scientist.