Tehnologie

Concedieri „pe bandă rulantă” în majoritatea companiilor de tehnologie, din lume: giganții care și-au pus pe liber angajații

Industria tehnologică se zguduie din cauza economiei dificile și a pandemiei de COVID-19, astfel că disponibilizările au devenit inevitabile.

Poate fi dificil să ținem evidența acestor mișcări, dar nu neaparat imposibil, deși situația poate fi chiar mai gravă decât atât cea prezentată mai jos.

Principalii giganți care au renunțat la o parte dintre angajați, în ultima perioadă

Spotify și-a continuat planurile de concediere din ianuarie spunând în iunie că va reduce 200 de locuri de muncă.

SoundCloud a continuat, la rândul său, disponibilizările extinse de anul trecut în luna mai. Serviciul de streaming audio a declarat că va pierde 8% din personal.

În aprilie, Dropbox a declarat că va concedia 500 de angajați, sau aproximativ 16% din total.

Meta a redus cu 11.000 de locuri de muncă în toamna lui 2022, dar asta nu a fost tot. În martie 2023, compania a dezvăluit planuri noi de a concedia alți 10.000 de lucrători într-o încercare suplimentară de a reduce costurile.

Zoom a declarat în februarie că urmează să concedieze aproximativ 1.300 de angajați, sau 15% din personalul său.

Nici Yahoo nu este imună la concedieri. Brandul a spus în februarie că va concedia peste 20% din forța de muncă pe parcursul anului 2023, sau mai mult de 1.600 de oameni.

Dell a concediat cinci la sută din forța de muncă la începutul lunii februarie, sau aproximativ 6.650 de angajați.

Compania-mamă a Google, Alphabet, a redus costurile de ceva vreme dar a dus aceste eforturile cu un pas mai departe la sfârșitul lunii ianuarie, când a declarat că va concedia 12.000 de angajați.

Amazon și-a conturat deja planuri de concediere în toamna anului trecut, dar a extins aceste reduceri la începutul lunii ianuarie, când a declarat că va elimina 18.000 de locuri de muncă, majoritatea provenind din sectorul retail și de recrutare. A adăugat încă 9.000 de persoane la disponibilizări în martie, iar în aprilie a spus că peste 100 de angajați din domeniul jocurilor de noroc vor pleca acasa.

IBM a eliminat 3.900 de locuri de muncă la sfârșitul lunii ianuarie.

Microsoft a început al doilea cel mai mare val de concedieri din istoria companiei când a semnalat că va reduce 10.000 de locuri de muncă între mijlocul lunii ianuarie și sfârșitul lunii martie.

PayPal și-a dezvăluit, la rându-i, planurile la sfârșitul lunii ianuarie de a concedia 2.000 de angajați, sau șapte la sută din baza totală de angajați.