Tehnologie

Concedieri în tehnologie la început de an: Numai angajat la Meta, Microsoft sau Alphabet să nu fii

Concedierile în tehnologie nu se opresc. Anul trecut, a fost apogeul pentru angajații din acest sector care au fost dați afară, iar în 2024 continuă.

S&P 500 se tranzacționează la un nivel record, iar Nasdaq este la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Acțiunile Alphabet au atins joi un nou vârf, la fel ca și acțiunile Meta și Microsoft, care au trecut de 3.000 de miliarde de dolari ca valoare de piață. Dar în timp ce Wall Street aclamă Silicon Valley, companiile din domeniul tehnologiei își reduc numărul de angajați într-un ritm accelerat, conform unei analize CNBC.

Concedieri în tech

Până acum, în ianuarie, aproximativ 23.670 de lucrători au fost concediați de la 85 de companii de tehnologie, potrivit site-ului Layoffs.fyi. Aceasta este cea mai mare cifră din martie, când aproape 38.000 de persoane din industrie au fost arătate ieșirea.

Activitatea s-a intensificat în această săptămână, cu SAP anunțând schimbări de locuri de muncă sau concedieri pentru 8.000 de angajați și Microsoft reducând 1.900 de posturi în divizia sa de jocuri. În plus, start-up-ul fintech Brex a concediat 20% din personalul său, iar eBay a redus 1.000 de locuri de muncă, adică 9% din forța sa de muncă cu normă întreagă. Jamie Iannone, CEO-ul eBay, le-a spus angajaților într-o notă că: “Trebuie să ne organizăm mai bine echipele pentru viteză – permițându-ne să fim mai agili, să aducem laolaltă munca asemănătoare și să ne ajutăm să luăm decizii mai rapid”.

La începutul lunii, Google a confirmat că a eliminat câteva sute de locuri de muncă în cadrul companiei, iar Amazon a eliminat sute de posturi în cadrul diviziilor sale Prime Video, MGM Studios, Twitch și Audible.

Unity a declarat că își reduce aproximativ 25% din personal, iar Discord, care oferă un serviciu de mesagerie popular folosit de jucători, renunță la 17% din forța sa de muncă.

Acest val de activitate vine înaintea unei avalanșe de rezultate din domeniul tehnologiei săptămâna viitoare, când Alphabet, Amazon, Apple, Meta și Microsoft vor prezenta rezultatele trimestriale, menționează analiza CNBC. Investitorii au lăudat măsurile de reducere a costurilor pe care companiile le-au pus în aplicare anul trecut ca răspuns la creșterea inflației, la majorarea ratelor dobânzilor, la temerile legate de recesiune și la o scădere brutală a pieței în 2022. Chiar și cu o îmbunătățire a perspectivelor economice, economisirea continuă.

Vezi și: Toate marile concedieri din tech de anul acesta: Amazon, Google și Microsoft sunt doar câțiva dintre giganții care dau afară „pe capete”

Concedierile au atins un vârf în luna ianuarie a anului trecut, când 277 de companii de tehnologie au redus aproape 90.000 de locuri de muncă, în timp ce industria tehnologică a fost nevoită să țină cont de sfârșitul unei piețe de creștere de peste zece ani. Majoritatea eforturilor de redimensionare au avut loc în primul trimestru al anului 2023, iar numărul reducerilor a continuat să scadă în fiecare lună până în septembrie, înainte de a crește spre sfârșitul anului.

O explicație pentru creșterea din ianuarie, pe măsură ce companiile își fac bugetul pentru anul următor: au învățat că pot face mai mult cu mai puțin.

La Meta, după spusele directorului general Mark Zuckerberg, 2023 a fost “anul eficienței”, iar acțiunile au sărit cu aproape 200% în paralel cu reducerea a 20.000 de locuri de muncă. În întreaga industrie, inteligența artificială a fost strigătul de mobilizare, deoarece noile tehnologii generative de inteligență artificială au arătat ce este posibil în automatizarea serviciilor pentru clienți, în rezervarea călătoriilor și în crearea campaniilor de marketing.

Vezi și: Google concediază sute de angajați din echipele sale de Assistant, hardware și inginerie

AI-ul ne ia locurile de muncă

Moda inteligenței artificiale a stârnit îngrijorări în multe colțuri ale economiei cu privire la scăderea nevoii de forță de muncă umană pe măsură ce tehnologia devine mai inteligentă. Dar aceasta are un impact mai imediat asupra forței de muncă. Cererea de AI este atât de mare încât unele companii de tehnologie reduc efectivele în anumite părți ale activității pentru a investi mai mult în dezvoltarea de produse de AI.

“Aceste companii, în general, reduc numărul de angajați asociați cu linii de produse sau divizii care nu au avut succes, deoarece doresc să se repoziționeze pentru AI”, a declarat Art Zeile, CEO al grupului DHI, care deține platforma de recrutare în domeniul tehnologiei Dice.

Zeile a ținut să precizeze că reducerile pe care le vedem în luna ianuarie a acestui an sunt cu mult sub cifrele din anul precedent, adăugând că “nu este genul de știre care a fost mai devreme”.

Directorii de companii aleg un verbiaj diferit pentru a transmite mesajul de reducere a numărului de angajați și investitorilor, dar concluzia este că încearcă să se concentreze mai mult.Directorul executiv al Microsoft Gaming, Phil Spencer, a declarat că disponibilizările din cadrul companiei sale fac parte dintr-un “plan de execuție” mai amplu care va reduce “zonele de suprapunere”, la puțin mai mult de trei luni după ce Microsoft a încheiat achiziția Activision Blizzard.SAP a declarat că restructurarea sa este menită să sporească “concentrarea pe domeniile strategice cheie de creștere, în special Business AI”.

Vezi și: Concedieri masive la Amazon: La Prime Video și MGM Studios se va lucra cu mai puțini oameni

Directorul general al Alphabet, Sundar Pichai, le-a spus angajaților, într-o notă intitulată “Prioritățile 2024 și anul care urmează”, că “avem obiective ambițioase și vom investi în marile noastre priorități în acest an” și că “pentru a crea capacitatea pentru această investiție, trebuie să facem alegeri dificile”. Iar la unitatea Audible a Amazon, directorul general Bob Carrigan a declarat că “a deveni mai suplu și mai eficient” este modul în care compania trebuie să funcționeze în “viitorul apropiat”.

Nigel Vaz, CEO al firmei de consultanță Publicis Sapient, a declarat pentru CNBC că unele companii se uită probabil la avantajul pe care Meta și Salesforce l-au primit după măsurile lor importante de reducere a costurilor de anul trecut.

Salesforce a redus aproximativ 10% din forța sa de muncă în ianuarie 2023, iar acțiunile au ajuns să se dubleze aproape de două ori pe parcursul anului, cea mai bună performanță din 2009 încoace. În urma reducerilor anunțate de Meta, acțiunile companiei au avut cel mai bun an de la debutul Facebook pe Nasdaq în 2012.

Vezi și: Concedieri masive, oamenii sunt dați afară de la muncă fără să-i pese cuiva: dacă ai un job, ține cu dinții de el