Tehnologie

Cine-ți dă cel mai bun semnal la telefonul mobil: Orange, Digi, Vodafone sau Telekom?

Traseul parcurs de nemții de la Umlaut, care sunt parte din Accenture, în timpul testării rețelelor mobile din România în februarie-martie 2023 a fost unul extins și cuprinzător. În baza testelor efectuate, aceștia au aflat care este cel mai bun semnal la telefonul mobil în ceea ce privește rețeaua de telefonie mobilă.

Compania mobilă cu cel mai bun semnal

Echipa de testare a utilizat dispozitive Samsung S21+ pentru evaluarea serviciilor de voce și S22+ pentru testarea rețelei de date. Au fost efectuate 20.624 de măsurători de voce și 148.931 de măsurători de date, acoperind o gamă largă de situații și condiții.

În timpul testelor, nemții de la Umlaut au parcurs mii de kilometri, dintre care 52% în zonele urbane, 20% în localități mai mici și 28% în zonele rurale. Acest lucru a permis obținerea unor date relevante și reprezentative despre performanța rețelelor mobile în diferite medii.

Pentru testele de voce, s-au efectuat măsurători utilizând apeluri VoLTE de anumite durate, împreună cu parametrii conexiunii. Aceste teste au oferit informații despre timpul mediu de stabilire a apelului pentru fiecare operator și calitatea vocii în diferite situații, atât în timpul condusului, cât și mersului pe jos.

Pentru testele de date, s-au realizat diverse evaluări, inclusiv descărcări și încărcări de fișiere de dimensiuni diferite, streaming de conținut video prin intermediul platformei YouTube și navigare pe internet. Toate aceste teste au fost preferabil realizate pe rețelele 5G cu agregare de transportatori (carrier aggregation), pentru a evalua performanța în condiții optime.

La finalul testelor, rezultatele au arătat că operatorul Vodafone a obținut cel mai bun scor, cu un punctaj total de 877 din 1.000 posibile. Următorii operatori clasați au obținut scoruri de 850, 803 și, respectiv, 748 puncte. Vodafone a obținut astfel certificarea „Best in Test”, precum și distincțiile „Best in Voice”, „Best in Data” și „Best in Reliability” pentru anul respectiv. Acesta a fost al optulea an consecutiv în care rețeaua mobilă Vodafone a obținut recunoașterea Umlaut.

Certificatul emis de Umlaut conține mai multe tabele detaliate privind rezultatele testelor. Acestea includ informații despre timpul mediu de stabilire a apelului pentru fiecare operator, calitatea vocii în diferite situații și medii, vitezele de descărcare și încărcare, ratele medii de biți și altele. Aceste detalii oferă o imagine completă și obiectivă asupra performanței rețelelor mobile testate.

Compania care oferă cel mai bun semnal la telefonul mobil

Rezultatele testelor nu au fost o surpriză, deoarece Vodafone a avut întotdeauna rezultate bune în astfel de evaluări la scară largă. Cu toate că există zone în care semnalul poate fi mai puțin puternic, evaluarea performanței rețelelor se face cel mai bine prin testarea pe scară largă. Operatorii de rețele mobile abordează mai întâi aspectele generale și apoi se concentrează pe problemele punctuale sau situațiile speciale.

În plus, rețeaua mobilă Vodafone GigaNetwork a fost certificată de către Umlaut drept „Best in Test” pentru al doilea an consecutiv și a obținut recunoașterea în mai multe categorii, inclusiv „Best in Voice”, „Best in Data” și „Best in Reliability”.

Vodafone este considerată rețeaua fără dileme pentru clienți, deoarece oferă viteză, stabilitate, calitatea conexiunii și acoperire de voce în același pachet. Certificarea obținută reprezintă o recunoaștere a investițiilor continue făcute de Vodafone pentru îmbunătățirea performanței rețelei sale și pentru a oferi clienților săi cea mai bună experiență mobilă.

Nicolae Vîlceanu, Directorul de Rețea al Vodafone România, a subliniat importanța conectivității rapide și stabile în contextul actual, în care mobilitatea și accesul la servicii sunt esențiale. În ultimul an, Vodafone a îmbunătățit calitatea rețelei în peste 300 de localități și a extins acoperirea serviciilor 4G pentru a fi disponibile pentru 97% din populație. De asemenea, au fost realizate progrese semnificative în extinderea accesului la serviciile 5G, care joacă un rol important în procesul de digitalizare.

Pe lângă certificarea obținută pentru performanța rețelei, Vodafone continuă să investească în parteneriate bazate pe conectivitate și tehnologie. De exemplu, Salvamont România utilizează soluțiile cu drone oferite de Vodafone pentru a salva vieți.

De asemenea, peste 75% din băncile, companiile de curierat și furnizorii de energie electrică din România se bazează pe rețeaua Vodafone în activitățile lor de zi cu zi. La nivel național, peste 800.000 de dispozitive Internet of Things (IoT) funcționează în rețeaua Vodafone, susținând diverse industrii.

Prezența Vodafone în România a adus numeroase inovații și premiere în industria de telecomunicații. Compania a fost prima care a introdus conexiunile 2G, 3G, 4G și 5G în țară. Începând din 1997, Vodafone a investit peste 5 miliarde de euro în România, în efortul de a oferi o conectivitate fără limite și cele mai bune servicii mobile și fixe românilor.