Tehnologie

China dă „mână liberă” inteligenței artificiale: primul satelit controlat de AI

Frica cea mai mare a omenirii, atunci când vine vorba despre inteligența artificială, este că, la un moment dat, AI ne va fura joburile și ne va face irelevanți pentru societate.

Chinezii duc această noțiune mai departe, dând AI controlul asupra unuia dintre sateliți.

Ei și-au subliniat munca într-un articol apărut în South China Morning Post, în care au povestit despre cum au oferit AI controlul asupra unui satelit, timp de 24 de ore.

Din punct de vedere tehnic, acest lucru încalcă regulile de planificare a misiunii, dar cercetătorii nu par prea îngrijorați de acest lucru.

Qimingxing 1, controlat temporar de AI

Așadar, inteligența artificială a controlat Qimingxing 1, un satelit mic de observare și, într-un fel, le-a permis oamenilor de știință să înțeleagă mai bine AI, dar mai ales pe ce pune accent.

Potrivit echipei, Qimingxing 1, controlat de AI, a ales câteva puncte specifice și le-a studiat. S-a apropiat de Patna, un oraș antic de pe râul Gange din India.

A urmărit cu interes, de asemenea, Osaka, un port japonez care „găzduiește ocazional navele marinei americane care operează în Pacific”, potrivit SCMP.

Din câte se știe, aceasta este prima dată în care AI primește controlul complet asupra unui satelit de observare fără solicitări sau sarcini specifice.

AI devine din ce în ce mai utilizat, cum ar fi în procesarea imaginilor și evitarea coliziunilor, dar nu s-a mers niciodată mai departe de atât – până acum.

Cu toate acestea, având în vedere mizele imense, probabil că va fi nevoie de o mulțime de demonstrații pentru ca cercetătorii să predea controlul deplin, pe termen îndelungat.

Este important de reținut că AI a avut control deplin asupra camerei, dar nu a putut modifica cursul satelitului sau schimba orbita acestuia.

Cercetătorii speră că munca lor va ajuta la stoparea risipei de resurselor.

Ei sugerează că inteligența artificială ar putea fi utilizată în sisteme de observare și monitorizare, cum ar fi alertarea apărării naționale asupra activității militare.