Tehnologie

Chat GPT-4 trece Evaluarea Națională fără probleme. Notă neașteptat de mare la Limba și Literatura Română

Un experiment prin care chatbotul Chat GPT-4 a fost implicat în simularea Evaluării Naționale pentru elevii de clasa a 8-a, realizat de Euronews România, a arătat că sistemul este capabil să obțină nota 7,30.

Chatbotul a susținut proba la limba și literatura română și a obținut nota 7,30. Pentru a îmbunătăți performanța chatbotului, echipa a investit 20 de dolari în varianta GPT Plus.

„Nu știam cine e elevul”

Experimentul s-a desfășurat într-un mod simplu, GPT-4 a primit fiecare cerință, a răspuns la ea, iar răspunsurile au fost înregistrate într-un document Word și transmise apoi profesoarei de limba și literatura română Mia Biligan, fără să știe cine este „elevul” care dă simularea pentru Evaluarea Națională.

„Nu știam cine e elevul. Nici nu mi-am dat seama, în primă fază, pentru că itemii obiectivi și cei semiobiectivi au fost rezolvați foarte bine. Corect sau foarte corect. Unde mi-am pus niște semne de întrebare și mi-am dat seama că nu e un elev? În momentul în care am ajuns la subiectul al doilea. La rezumat. A arătat că nu a înțeles textul la prima vedere”.

Profesoara s-a declarat impresionată de ușurința de a se exprima coerent și de capacitatea sistemului de a scrie corect gramatical.

„Nu înțelege profunzimea textului, semnificațiile textului, însă poate să aibă un discurs teoretic critic, de indentificare a valorilor foarte coerent și foarte amplu”, a spus profesoara.

ChatGPT este un chatbot cu inteligență artificială dezvoltat de OpenAI și a fost lansat ca prototip în noiembrie 2022. El a atras rapid atenția pentru capacitatea sa de a oferi răspunsuri detaliate și articulate în multe domenii ale cunoașterii. Cu toate acestea, a existat o problemă cu acuratețea informațiilor furnizate de chatbot.

Inițial, ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022, bazat pe modelul GPT-3.5. Cel mai nou model OpenAI, GPT-4, a fost lansat pe 14 martie 2023 și este disponibil acum pentru utilizatorii ChatGPT Plus.