Tehnologie

CEO-ul OpenAI spune că regretă că a lansat ChatGPT: „Nu mai dorm noaptea”

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, recunoaște că îi este frică de inteligența artificială pe care a creat-o.

În timpul unui interviu în direct cu Times of India, Altman a spus că a fost suficient de stresat de lansarea ChatGPT, încât nu mai poate dormi noaptea.

„Lucrul pentru care mă stresez foarte tare și nu mai dorm noaptea este că am făcut deja ceva foarte rău”, a spus el reporterilor

CEO-ul a adăugat că este îngrijorat de faptul că „va exista o accelerare” în crearea de noi sisteme AI care ar putea conține complexități pe care el și colegii săi nu le-au înțeles înainte de lansare.

ChatGPT e periculos, o recunoaște creatorul său

Recunoașterea insomniacă a lui Altman este, desigur, departe de prima dată când el și-a mărturisit îngrijorările legate de IA.

De luni de zile, CEO-ul a făcut declarații publice cu privire la temerile sale legate de viitorul AI, de la preocupările cu privire la concurenții care ar putea crea algoritmi diabolici, până la decizia sa de a fi semnatar într-o scrisoare deschisă în care avertizează că AI provoacă un eveniment de „extincție”.

„Cred că este ciudat când oamenii cred că e ca o bătaie lungă că eu spun că mi-e puțin frică”, a spus Altman pentru podcasterul Lex Fridman la începutul acestui an.

„Și cred că ar fi o nebunie să nu-ți fie puțin frică și empatizez cu oamenii cărora le este foarte frică”.

Deși este într-adevăr bizar că tipul care face bani din AI se sperie de asta, este în concordanță cu alte lucruri pe care le știm despre Altman – în special, că s-a pregătit pentru apocalipsă și că s-a lăudat că are un depozit de arme și măști de gaz, în cazul unei catastrofe provocate de IA.

Într-adevăr, CEO-ul este prolific cu privire la „schimbarea locului de muncă” pe care o va aduce bot-ul de chat al companiei sale, evitând să spună faptul că oamenii adevărați își pierd deja mijloacele de existență, deoarece directorii executivi aleg să creadă că AI este mai bună decât munca umană.

Ca întotdeauna, trebuie să ne temperăm nedumerirea față de grijile ciudate despre AI ale lui Altman, cu reamintirea că el este un CEO cu un produs de vândut – și chiar dacă admitecă software-ul său este periculos, afacerile sunt încă în plină expansiune.