Tehnologie

CEO-ul DeepMind, deținută de Google, spune că inteligența artificială poate deveni conștientă de sine: ce înseamnă asta, ce pericole sunt

CEO-ul DeepMind, compania de AI deținută de Google spune că inteligența artificială poate deveni conștientă de sine

Acum se pare că îl putem adăuga pe CEO-ul companiei DeepMind, deținută de Google, pe lista cercetătorilor de învățare automată care cred că inteligența artificială ar putea ajunge să aibă conștiință de sine.

Într-un interviu cu 60 Minutes de la CBS, CEO-ul DeepMind, Demis Hassabis, a recunoscut că AI se poate îndrepta în această direcție.

„Filozofii încă nu s-au hotărât asupra unei definiții a conștiinței”, a spus el, „dar dacă ne referim la conștientizarea de sine și la astfel de lucruri… cred că există posibilitatea ca AI într-o zi să fie capabilă de așa ceva”.

Inteligența artificială, conștientă?

Este deosebit de supărător faptul că Hassabis se află în trenul mașinilor care „prind viață”, având în vedere că anul trecut, Google l-a concediat pe cercetătorul responsabil de inteligență artificială Blake Lemoine, după ce a susținut că modelul de limbaj LaMDA al companiei a căpătat o anumită „simțire” – o afirmație care, fără a fi surprinzător, a dus la titluri mari în presă.

Lemoine nu este singurul care sugerează că modelele mari de limbaj fie câștigă proprietăți cognitive la dimensiunea umană, fie ar putea ajunge în curând acolo.

Cu luni înainte de cazul LaMDA de anul trecut, cercetătorul șef al OpenAI, Ilya Sutskever, a scris pe Twitter că „s-ar putea ca rețelele neuronale mari de astăzi să fie ușor conștiente”, ceea ce a declanșat, de asemenea, o dezbatere rapidă despre dacă inteligența artificială poate  căpăta conțtiință.

De asemenea, chiar săptămâna trecută, renumitul cercetător AI de la Oxford, Nick Bostrom, a mai spus că, în funcție de definiția cuiva, „nu este atât de dramatic să spunem că unii dintre acești asistenți AI ar putea fi în mod plauzibil candidați pentru a avea anumite grade de simțire”.

Deși există încă o mulțime de oameni foarte inteligenți care cred că AI nu este conștientă sau sensibilă și probabil că nu va ajunge niciodată așa, devine din ce în ce mai obișnuit ca oamenii din domeniul învățării automate să „iasă” în sprijinul conceptului de modele de AI sensibile, fie deja existente, fie aflate la orizont.

Cu siguranță nu avem experiența pentru a spune într-un fel sau altul, dacă aceste modele mari de limbaj au atins conștiința sau simțirea – dar trebuie să recunoaștem că este destul de înfricoșător să ne gândim la asta.