Tehnologie

Cele mai strălucitoare stele de pe cer și cum le observi. Aplicația care te ajută să afli totul despre galaxie

Cerul nopții este presărat cu stele, dar unele dintre ele sunt mai strălucitoare decât altele. În cazul în care ești pasionat de acest subiect, iată care dintre ele au șanse reale să-ți capteze atenția, noaptea, într-o atmosferă senină.

Vezi și: Oamenii de știință spun că în 20 de ani nu vom mai vedea stelele. Semnal de alarmă privind sănătatea oamenilor și animalelor

Cele mai „ochioase” stele de pe cer

Sirius este cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții toamna, iarna și la începutul primăverii.

Pentru a o repera, tot ce trebuie să faci este să urmezi linia stelelor centurii lui Orion în jos, spre sud-est și acolo o vei găsi.

Sirius oferă, de asemenea, oportunități de astrofotografie excelente pentru cei ce au în dotare echipamentul potrivit, dar și pasiunea care să întregească totul.

Arcturus este a patra cea mai strălucitoare stea de pe cer și este o gigantă roșie veche aflată la aproximativ 35 de ani lumină distanță de noi.

Vezi și: Cum știm ce vârstă au stelele? Există doar o stea despre care știm sigur cât de veche este

Ce aplicație folosești pentru a depista stelele de pe cerul nopții

O altă stea strălucitoare este Vega, de culoare albastră, care revine pe cerul nopții la începutul primăverii. Vega se află în constelația Lira și este, de asemenea, cea mai strălucitoare stea din Triunghiul de Vară. Ea își face apariția pe cer chiar în momentul în care Sirius se retrage „la culcare”.

În decembrie, în timp ce Vega își face încet ieșirea, Sirius se alătură acesteia, iar asta marchează un moment important, deoarece ambele pot fi văzute pe cer în același timp. Problema este că amândouă se află aproape de orizont și pot fi dificil de observat.

Mai mult, în partea de sus a cerului se află uimitoarea Capella de culoare galbenă, în constelația Auriga. Un lucru interesant despre Capella este că ea poate fi văzută permanent.

Este cea mai nordică stea de primă magnitudine, iar acest lucru înseamnă că nu răsare și nu apune ca majoritatea celorlalte stele.

În schimb, este pe cer în fiecare noapte a anului, unde pare să se rotească în jurul Polaris sau, așa cum este ea cunoscută în limbaj (aproape) popular, Steaua Nordului.

Pentru o mai bună înțelegere a situației, te invităm să descarci o aplicație cu care poți vedea chiar tu unde se află stelele, dar și constelațiile pe care le poți observa pe cer, atât în emisfera sudică, cât și în cea nordică. Vorbim, în acest caz, despre Stellarium, pe care o găsești în Google Play, dar și pe iOS.

Vezi și: De ce este spațiul cosmic atât de întunecat, chiar dacă universul este plin de stele strălucitoare