Tehnologie

Cele mai inteligente orașe din Europa și SUA, dezvăluite: Locurile cu cele mai noi tehnologii

Seattle și Paris au fost numite cele mai inteligente orașe din SUA și, respectiv, Europa, conform unui clasament realizat de compania de tehnologie imobiliară ProptechOS. Evaluarea a cuprins 68 de orașe din SUA și Europa, conform criteriilor stabilite de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) pentru orașele inteligente.

Performanța orașelor inteligente

Orașele au fost evaluate pe baza a 16 criterii cheie, grupate în trei categorii: conectivitate și infrastructură, sustenabilitate și piața locurilor de muncă în domeniul tehnologic. Aceste criterii au fost integrate într-un index cu ponderi egale pentru a identifica liderii în performanța orașelor inteligente.

Seattle a detronat câștigătorul de anul trecut, Austin, obținând un scor total de 75,7 din 100. Domiciliul giganților tehnologici precum Amazon și Microsoft, Seattle se remarcă prin infrastructura sa tehnologică robustă, având 34 de companii de inteligență artificială (AI) și 13 firme de Internetul Lucrurilor (IoT) la 100.000 de locuitori. În ceea ce privește sustenabilitatea, Seattle a făcut progrese semnificative, extinzându-și canopeea arborelui cu 13.700 hectare în ultimul deceniu și adăugând zece stații de încărcare pentru vehicule electrice la 100.000 de locuitori.

Miami s-a clasat pe locul al doilea în SUA, cu Austin pe locul al treilea. Kansas City a obținut cele mai bune rezultate în domeniul sustenabilității, cu un angajament notabil față de protecția mediului, având peste 12.000 de acri de parcuri și planuri de plantare a 10.000 de copaci în următorii trei ani. De asemenea, Kansas City se remarcă prin infrastructura pentru vehicule electrice, având unul dintre cele mai ridicate numere de puncte de încărcare (20) la 100.000 de locuitori din orașele americane.

Liderul locurilor de muncă în tehnologie

Washington DC a fost desemnat cel mai bun oraș pentru piața locurilor de muncă în tehnologie din SUA, având 50.203 poziții tehnologice disponibile în orice moment, ceea ce reprezintă 794,7 locuri de muncă în tehnologie la 100.000 de locuitori. Capitala găzduiește peste 16.000 de companii tehnologice, iar salariul mediu pentru inginerii software este dublu față de media națională.

În Europa, Paris a depășit Londra, clasându-se pe primul loc, cu un scor total de 76,4. Parisul se distinge prin acoperirea 5G de 99,9% a populației, al doilea cel mai mare număr de companii specializate în AI din Europa (532) și a treia cea mai mare rețea de hotspoturi wifi gratuite (10.663).

„Orașele care adoptă metode mai verzi de viață sunt destinate să prospere”, a declarat Dr. Erik Wallin, fondator și director al ecosistemului ProptechOS.

„Orașele din SUA și Europa conduc drumul către un viitor mai inteligent, evaluând infrastructura lor tehnologică și sustenabilitatea alături de o piață a locurilor de muncă orientată pe tehnologie”.

Studiul a inclus 68 de orașe, respectiv 48 dintre cele mai mari orașe din SUA și 23 de capitale europene cu date comparabile. Fiecare metrică a fost standardizată și punctată pe o scară de la 0 la 100 pentru a asigura comparabilitatea între diferite puncte de date. Analiza a fost efectuată în aprilie 2024.