Tehnologie

Cât de mult te ajută un watermark pe o fotografie, de fapt. Inteligența artificială, pusă la grea încercare

Un filigran tradițional (watermark) este un logo sau un model cât se poate de vizibil care poate apărea pe orice, de la numerarul din portofelul tău, până la un timbru poștal, totul în numele descurajării falsurilor.

Este posibil să fi văzut un filigran în previzualizarea fotografiilor cu licență, de exemplu. Dar, în cazul inteligenței artificiale, lucrurile se schimbă un pic.

Vezi și: Photoshop, „direct pe internet”: Cine va avea acces la serviciu, ce va fi nou la cel mai iubit program de editare foto

Ce se întâmplă cu watermark-ul în contextul inteligenței artificiale

În contextul AI, filigranul poate permite unui computer să detecteze dacă textul sau o imagine este generată de inteligența artificială.

Arta generativă creează un teren propice pentru crearea de falsuri. Deci, în ciuda faptului că sunt (aproape) invizibile ochiului liber, filigranele pot combate utilizarea greșită a conținutului generat de inteligență artificială și pot fi chiar integrate în programele de învățare automată dezvoltate de giganți tehnologici precum Google.

OpenAI, Meta și Amazon, spre exemplu, s-au angajat să dezvolte tehnologia de watermarking pentru a combate dezinformarea.

De aceea, cercetătorii în informatică de la Universitatea din Maryland (UMD) au promis să examineze și să înțeleagă cât de ușor este pentru cei rău întenționați să adauge sau să elimine filigrane.

Soheil Feizi, profesor la UMD, a declarat pentru Wired că descoperirile echipei sale îi confirmă scepticismul potrivit căruia nu există aplicații de filigranare de încredere în acest moment.

Cercetătorii au reușit să evite cu ușurință metodele actuale de filigranare în timpul testării și au descoperit că este și mai ușor să adaugi embleme false imaginilor care nu au fost generate de AI.

Vezi și: Facebook și Instagram, un adevărat pericol pentru confidențialitate: Ce au făcut cu fotografiile tale

Cercetătorii au încercat să dea „de capăt” problemei

Într-o încercare similară de colaborare între Universitatea din California, Santa Barbara și Universitatea Carnegie Mellon, cercetătorii au descoperit că prin atacuri simulate, filigranele sunt ușor de îndepărtat.

Lucrarea discerne că există două metode distincte pentru eliminarea filigranelor: abordări distructive și constructive.

Când vine vorba despre atacuri distructive, infractorii pot trata filigranele ca și cum ar fi o parte a imaginii. Modificarea luminozității, a contrastul, utilizarea compresiei JPEG sau chiar rotirea unei imagini poate elimina un filigran.

Cu toate acestea, problema aici este că, în timp ce aceste metode te scapă de filigran, ele strică calitatea imaginii.

Totuși, se vor găsi mereu soluții pentru absolut orice.

Vezi și: Cele mai inovatoare țări din lume, în 2023: Pe ce loc se află România