Tehnologie

Care este cel mai popular telefon din toate timpurile, s-a vândut în sute de milioane de exemplare. Apple și Samsung nu au avut nicio șansă

Într-o lume dominată de tehnologie de ultimă oră, este surprinzător să aflăm că titlul de „cel mai popular telefon din toate timpurile” nu îi revine unui smartphone avansat, ci unui model simplu, dar extrem de fiabil: Nokia 1100.

Potrivit datelor agregate de platforma Visualcapitalist.com, acest telefon modest a înregistrat peste 250 de milioane de vânzări în doar șase ani, fiind retras din producție în 2009.

Analiza platformei, care s-a bazat pe date de la Wikipedia, Yahoo Finance și firma de analiză tehnică Omdia, arată o imagine impresionantă a pieței telefoniei mobile. Cu aproximativ 7,1 miliarde de utilizatori de telefoane mobile în 2021, reprezentând circa 90% din populația globală, Nokia 1100 se distinge ca un gigant necontestat.

Citește și: Nokia G22, cel mai bun telefon al anului 2023: De ce a fost premiat smartphone-ul pe care-l poți repara acasă

Apple și Samsung în top 10, dar departe de lider

Contrar așteptărilor, liderul vânzărilor nu este un produs Apple sau Samsung, ci acest telefon simplu, funcțional, și accesibil, care a cucerit în special piețele în curs de dezvoltare. Nokia 1100 a excelat prin prețul său accesibil, funcționalitate de bază și dimensiuni compacte, calități esențiale pentru utilizatorii din țările în curs de dezvoltare.

Surprinzător, pe locul al doilea în top se situează Nokia 1110, cu 248 de milioane de unități vândute, urmat de iPhone 6 și 6 Plus, cu un total de 222 de milioane de unități. Aceste modele de iPhone au marcat debutul erei smartphone-urilor cu ecran mare și rămân cele mai bine vândute modele ale companiei Apple.

Topul celor mai vândute telefoane este dominat în mare parte de modele Nokia și Apple, cu excepția notabilă a Samsung E1100 (locul 11) și Motorola Razr V3 (locul 17), care au reușit să spargă acest duopol.

Citește și: Ce este un ”telefon prost” și de ce revine moda: tinerii, din ce în ce mai atrași de dumbphones

Nokia nu mai este ce era odată

Destinele Nokia și Apple au urmat traiectorii diferite în ultimul deceniu. Nokia, odată lider incontestabil pe piața de telefoane mobile, a pierdut teren în fața rivalilor săi odată cu ascensiunea smartphone-urilor.

Compania finlandeză a întâmpinat dificultăți în tranziția spre noua generație de telefoane, cedând poziția de lider companiilor Apple, Google și Samsung. În 2014, Microsoft a preluat divizia de telefoane mobile a Nokia, încercând să-și consolideze propria platformă Windows Phone. Totuși, după eșecul acestei inițiative, Nokia și-a vândut din nou divizia de telefoane mobile către HMD Global, care produce în prezent telefoane Nokia ce funcționează pe sistemul de operare Android.

Conform clasamentului Visual Capitalist, niciun model lansat după 2021 nu a intrat în top 15 cele mai bine vândute telefoane, subliniind astfel impactul extraordinar pe care l-au avut aceste modele istorice. Într-o eră definită de inovație rapidă și schimbare constantă, Nokia 1100 rămâne un simbol al durabilității și accesibilității în industria telecomunicațiilor.