Tehnologie

Avertismentul inventatorului telefonului mobil: ce îi sfătuiește acesta pe oameni

Telefoanele mobile sunt parte din viața noastră. Petrecem ore întregi uitându-ne în ecranele lor, iar o eventuală statistică săptămânală ne-ar putea speria.

În zilele noastre, le folosim la aproape orice: facem cumpărăturile cu ajutorul lor, acolo avem banii, acolo avem amintirile cu familia și, poate cel mai solicitant pentru creier, tot în interiorul micuței „cutiuțe” există și principala noastră sursă de entertainment.

De-a lungul anilor, cam de când au început telefoanele inteligente să ne monopolizeze viețile, au existat o sumedenie de avertismente, care mai de care mai „apocaliptice”.

Însă, atunci când unul dintre aceste avertismente vine chiar de la „părintele telefonului mobil”, totul pare mai serios.

Avertismentul dat de Martin Cooper

„Sunt devastat să văd oamenii care traversează strada uitându-se la telefoanele lor mobile. Și-au pierdut mințile”, a spus inventatorul care, în prezent, are vârsta de 94 de ani, conform AFP.

Martin Cooper a recunoscut faptul că, în continuare, se arată curios față de noile modele care apar pe măsură ce trece timpul, adăugând că obișnuiește să le testeze pe fiecare în parte.

Totuși, „niciodată, niciodată nu voi reuși să îmi dau seama cum să folosesc un telefon mobil așa cum o fac nepoții și strănepoții mei”, a mai spus celebrul inventator.

Martin Cooper a condus, la vremea respectică, o echipă de designeri de la Motorola, în încercarea de a întrece Bell Systems care reușise abia în anii 1960 să introducă telefoane în mașini, cu toate că ideea datează încă din vremea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Inventatorul a văzut oportunitatea, așadar s-a străduit – și a reușit – să-și ducă misiunea la bun sfârșit.

„Acest telefon cântărea mai bine de un kilogram, iar bateria sa putea susține o conversație de aproximativ 25 de minute”, și-a mai amintit Cooper.

Mai mult, în acea perioadă, telefoanele mobile nu erau deloc ieftine, ele valorând chiar și 5.000 de dolari.

„Astăzi, mobilul a devenit o extensie a persoanei și poate face mult mai multe lucruri. (…) Mai devreme sau mai târziu, oamenii sfârșesc întotdeauna prin a avansa”, a completat el.

Totuși, Martin Cooper i-a avertizat pe oameni să-și ridice ochii din telefoanele mobile, măcar din când în când, sugerând că viața trebuie trăită și offline, nu numai online.