Apple va scoate din buzunare o sumă imensă. Acordul care vrea să împace și „capra” și „varza”
Apple a ajuns la un o înțelegere de 490 de milioane de dolari pentru a rezolva un proces colectiv ce-l viza pe directorul executiv Tim Cook, fiind acuzat că a fraudat acționarii prin ascunderea scăderii cererii de iPhone-uri în China.
Informația a fost furnizată de CNBC și preluată ulterior de News.ro. Această înțelegere preliminară a fost înregistrată recent la Tribunalul Districtual al SUA din Oakland, California, urmând să fie supusă aprobării judecătorului districtual american Yvonne Gonzalez Rogers.
Apple, în vâltoarea proceselor
Procesul se referă la declarația făcută de Apple la data de 2 ianuarie 2019, când compania a anunțat o reducere estimativă a veniturilor trimestriale cu până la 9 miliarde de dolari, atribuind această scădere tensiunilor comerciale dintre SUA și China.
Precedentul anunț al lui Tim Cook, din 1 noiembrie 2018, sugera că, deși Apple se confrunta cu presiunea asupra vânzărilor în unele piețe, inclusiv în Brazilia, India, Rusia și Turcia, nu vedea China în aceeași situație. Cu toate acestea, câteva zile mai târziu, Apple a ordonat furnizorilor săi să reducă producția.
Declanșând o reacție în lanț, acțiunile Apple au înregistrat o scădere cu 10% în ziua următoare, diminuând valoarea de piață a companiei cu 74 de miliarde de dolari.
Stare de incertitudine
Apple și reprezentanții săi nu au oferit deocamdată comentarii privind această decizie, însă compania, cu sediul în Cupertino, California, a negat responsabilitatea, alegând să evite astfel costurile și deranjul asociate unui proces.
Avocații acționarilor au salutat acordul ca pe „un rezultat remarcabil” pentru toți cei implicați, inclusiv pentru acționarii care și-au achiziționat acțiunile în intervalul dintre declarațiile lui Cook și prognoza veniturilor.
Consiliul comitatului Norfolk, reprezentat de Autoritatea Administrativă a Fondului de Pensii Norfolk, cu sediul în Norwich, Anglia, este principalul reclamant în acest caz. În plus, avocații acționarilor au dreptul să solicite onorarii de până la 25% din suma obținută în urma procesului.
Deși procesul s-a desfășurat într-o perioadă de incertitudine și contestații pentru companie, acțiunile Apple au continuat să crească de pmai bine de patru ori începând din ianuarie 2019, ajungând la o valoare de piață de peste 2.600 miliarde de dolari.