Tehnologie

Apple lansează seria MacBook Pro cu chip M3 și carcasă Space Black. Cum vrea gigantul „să rupă gura târgului”

În cadrul evenimentului din ajunul Halloween-ului, numit Scary Fast, Apple a lansat oficial noile cipuri M3, M3 Pro și M3 Max, dar și un update major la Macbook Pro.

Apple susține, în primul rând, că cipurile M3 au acum îmbunătățiri majore față de hardware-ul M1.

Vezi și: iPhone 15, nimic special: Inovația a murit odată cu Steve Jobs, iar Apple nu mai are ce arăta, spun fanii

Ce e nou la chipurile din seria M3, de la Apple

Cea mai mare îmbunătățire a chipului M3 este GPU-ul, care aduce funcții noi precum raytracing accelerat hardware și mesh shading.

Apple susține că GPU-ul M3 este de 1,8 ori mai rapid decât M2 și de 2,5 ori mai rapid decât M1 în aplicații Pro.

De asemenea, poți să te aștepți la o eficiență mai bună a energiei, deoarece GPU-ul M3 poate atinge nivelul de performanță al M1 folosind jumătate din putere.

M3, în varianta simplă, include un CPU cu 8 nuclee și un GPU cu 10 nuclee. Apple susține că este până la 35% mai rapid decât M1 și poate susține până la 24GB de RAM unificat.

M3 Pro ridică ștacheta cu un CPU cu 12 nuclee și un GPU cu 18 nuclee. Poate să încapă până la 36GB de memorie, iar Apple susține că performanța sa single-threaded este de până la 30% mai rapidă decât M1 Pro.

Apoi există M3 Max, care include un CPU cu 16 nuclee, un GPU cu 40 de nuclee și suport pentru până la 128GB de RAM.

Apple susține că este până la 80% mai rapid decât M1 Max.

Având în vedere că Apple a lansat recent A17 Pro pe 3 nanometri pentru iPhone 15 și 15 Pro, nu este prea surprinzător faptul că M3 a fost redus la aceeași scară.

În ceea ce privește alte îmbunătățiri, Apple afirmă că Motorul Neural M3, care gestionează sarcinile de inteligență artificială, este de până la 60% mai rapid decât cipurile M1.

Vezi și: Ce nu știi despre Apple, populara companie de trilioane de dolari. Inovațiile fascinante ”semnate” de Steve Jobs, de la Apple-1 la iPhone 15

MacBook Pro se schimbă la față

De asemenea, tot la Scary Fast, Apple a anunțat o linie actualizată la MacBook Pro de 14 și 16 inch, cu noi cipuri M3 și carcase Space Black.

Apple vinde modelul de 14 inch cu un procesor de bază M3 la prețul de 1.599 de dolari, prima dată când laptopul de 14 inch atinge un astfel de preț redus.

În trecut, vechiul MacBook Pro de 13 inci cu Touch Bar venea cu cipul M2, în timp ce MacBook Pro de 14 inch începea de la 1.999 de dolari cu cipul M2 Pro.

M3 Pro va costa tot 1.999 de dolari, iar prețurile vor crește pentru configurațiile cu procesoare M3 Max. Între timp, un MacBook Pro de 16 inch cu un cip M3 Pro va avea același preț de pornire de 2.499 de dolari ca predecesorul său echipat cu cipul M2 Pro.

Precomenzile pentru toate noile modele MacBook Pro cu M3 sunt disponibile deja, cu sistemele M3 și M3 Pro care vor fi livrate începând cu săptămâna următoare, pe 7 noiembrie, iar configurațiile M3 Max sunt programate să sosească puțin mai târziu, în luna următoare.

Vezi și: Apple își introduce propriul motor de căutare: Va funcționa pe dispozitivele companiei și va înlocui Google