Tehnologie

Aplicația care aduce România în secolul 21: ce este ROeID, cum poți s-o folosești

Aplicația ROeID a fost lansată de Ministerul Cercetării. Este o aplicație care la va permite românilor să aibă o singură parolă pentru a accesa toate serviciile digitale ale statului.

ROeID va permite folosirea unui singur set de credenţiale în raport cu platformele online furnizate de statul român, iar serviciul de identitate digitală a ajuns pe locul întâi în topuri pe descărcări.

La ce ne va ajuta aplicația ROeID

„Lansăm prima versiune, o versiune beta, o versiune de testare pentru identitatea digitală. Este un proiect vital, este un pas pe care România trebuia să-l facă la începutul procesului de transformare digitală. Este un pas care va permite practic românilor să aibă un singur set de credenţiale – utilizator, parolă – în raport cu platformele furnizate de statul român în mediul online, de la ghişeul.ro, până la spaţiul privat virtual al ANAF-ului, hub-ul de servicii al MAI-ului, chiar până la nivelul de Primării sau Consilii judeţene care oferă platforme online. Este important să vă spunem că această aplicaţie, ROeID, este disponibilă pe dispozitivele android. În acest moment, românii o pot descărca. Până la finalul săptămânii, estimăm că va fi disponibilă şi pe dispozitivele Apple“, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

Ministrul i-a îndemnat pe cei care vor descărca aplicaţia să sesizeze eventualele disfuncționalități. Potrivit lui Burduja, în prezent, aplicaţia se interconectează cu platforma ghişeul.ro: „Practic, prin ROeID, în acest moment, putem să ne autentificăm fără niciun fel de problemă în ghişeul.ro“.

El a mai menţionat că procesul de creare a identităţii digitale este simplu, în această aplicație, și că ea va putea fi folosită și de românii din diaspora.

De asemenea, Sebastian Burduja a mai precizat că acest proiect finanţat cu fonduri europene de 20 de milioane de euro are termen de finalizare luna august a acestui an.