Tehnologie

Anunțul Digi RCS RDS pentru toți românii, așa te obligă să-ți schimbi telefonul. Schimbarea pe care nu o așteaptă niciun român

Foarte mulți români, mai ales din rândul pensionarilor, au telefoane mai vechi compatibile cu tehnologiile 2G (EDGE) și 3G. Din păcate, acestea nu vor mai funcționa pe Digi RCS RDS.

Al doilea cel mai mare furnizor de servicii de telecomunicații din România vine cu un anunț foarte important pentru români. Este vorba de renunțarea la compatibilitatea cu standardul de comunicații 3G în favoarea 4G și 5G. Punctual, întregul spectru de frecvențe de 2100 MHz se va utiliza în mod exclusiv pentru tehnologiile mai recente. Vechiul 3G nu va mai fi suportat.

Ce se întâmplă la Digi RCS RDS

La momentul de față, spectrul radio din banda de 2100 Mhz (15 Mhz duplex) este utilizat integral pentru rețelele 4G și 4G+, cu excepția rețelei de metrou (în acest caz, o parte a spectrului este rezervată serviciului de voce clasică, pentru terminalele fără capabilități 4G). Din păcate, suportul pentru 3G va dispărea pentru abonații la Digi RCS RDS.

Partea bună și principalul argument pentru care se face acest lucru ține de îmbunătățirea experienței de conectivitate pe date mobile. Acest lucru va fi posibil prin folosirea benzilor de 800 Mhz, 2100 Mhz, 2600 Mhz FDD, 2600 Mhz TDD și 3500 Mhz TDD, inclusiv prin cumularea acestora pe terminalele compatibile, prin carrier aggregation, în funcție de zonele din rețea și capabilitățile terminalelor, în cazul tehnologiilor 4G și 5G.

Din nou, îmbunătățiri se vor resimți și pe partea apelurilor de voce, prin îmbrățișarea la scară largă a VoLTE (voce peste 4G), deservind nevoile clienților pentru o calitate mult mai bună a apelurilor vocale comparativ cu 2G/3G.

Singura problemă a tranziției de la 3G ține de faptul că performanța sporită pe noile telefoane va veni la pachet cu absența compatibilității cu vechile dispozitive compatibile exclusiv cu 3G, respectiv 2G. Ca referință, există foarte multe telefoane bune și foarte bune compatibile acele tehnologii. Din păcate, conform Digi RCS RDS, asigurarea unor servicii performante, sporirea acoperirii și conectivității vine la pachet cu această lovitură pentru cei care au amânat schimbarea smartphone-ului vechi.