Tehnologie

Anthropic anunță că noul său chatbot AI, Claude 3, obține rezultate mai bune decât GPT-4

Potrivit companiei Anthropic, noul său model de limbaj Claude 3 depășește performanțele lui ChatGPT și Gemini de la Google în mai multe benchmark-uri cheie din industrie. Ba chiar, pe anumite sarcini, a atins niveluri „aproape umane”, a scris compania într-o postare.

De ce e-n stare Claude 3

Sub umbrela Claude 3 există trei noi chatbot-uri, inclusiv Haiku, Sonnet și Opus. Sonnet alimentează chatbot-ul Claude.ai și este oferit gratuit cu o adresă de e-mail. Între timp, Opus este cel mai mare și cel mai puternic LLM și va fi disponibil cu o subscripție lunară de 20 de dolari prin serviciul „Claude Pro”. De asemenea, este multimodal, astfel încât poate lucra atât cu intrări text, cât și cu imagini, spre deosebire de versiunile anterioare.

Toate modelele Claude 3 „pot alimenta conversațiile live cu clienții, completările automate și sarcinile de extracție a datelor în cazul cărora răspunsurile trebuie să fie imediate și în timp real”, a spus compania. Pe lângă promisiunea de a oferi „rezultate aproape instantanee”, se presupune că pot gestiona instrucțiuni mai lungi, cu mai multe etape, cu o precizie sporită.

Opus a demonstrat o mai bună capacitate de raționament la nivel de absolvent decât GPT-4, obținând un scor cu 14,7% mai mare în acest test decât GPT-4. A depășit, de asemenea, chatbot-ul OpenAI în sarcini care implică matematică, codificare, raționament și cunoștințe.

De asemenea, acestea depășesc modelele Claude anterioare. „Pentru majoritatea sarcinilor, Sonnet este de 2 ori mai rapid decât Claude 2 și Claude 2.1, cu niveluri mai ridicate de inteligență. Se descurcă excelent în sarcini care necesită răspunsuri rapide, cum ar fi recuperarea de cunoștințe sau automatizarea vânzărilor. Opus oferă viteze similare cu Claude 2 și 2.1, dar cu niveluri mult mai ridicate de inteligență”, conform Anthropic.

Ce poate să facă Haiku

Între timp, Haiku, cea mai mică versiune a lui Claude 3, este „cel mai rapid și mai eficient model de pe piață”. În acest sens, este capabil să citească un document de cercetare dens, complet cu grafice și diagrame, în mai puțin de trei secunde.

Compania a subliniat, de asemenea, că Claude 3 „poate procesa o gamă largă de formate vizuale, inclusiv fotografii, grafice, diagrame tehnice”, ajutând companiile care utilizează PDF-uri, diagrame de flux sau prezentări. De asemenea, va fi mai puțin probabil să refuze conținutul inofensiv datorită înțelegerii mai subtile a cererilor, în timp ce recunoaște totodată „daunele reale”.

Anthropic a declarat că Claude AI este ghidat de 10 piloni fundamentali secreți ai corectitudinii. Claude 3 a fost antrenat atât pe date interne, necunoscute publicului, cât și pe date accesibile publicului, utilizând echipamente de la Amazon Web Services (AWS) și Google Cloud (Amazon a investit recent 4 miliarde de dolari în Anthropic).

Claude 3 Opus și Claude 3 Sonnet sunt disponibile acum prin intermediul API-ului Anthropic, iar Haiku va urma curând. Sonnet este, de asemenea, accesibil prin Amazon Bedrock și în prezentare privată în Model Garden de pe Google Cloud’s Vertex AI.